Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinden sanayiciler ve iş çevrelerinden sivil toplum kuruluşları, referandumda "evet" oyu kullanacaklarını açıkladılar. Değişikliği yetersiz bulduklarını belirten sivil toplum kuruluşu temsilcileri, üç nedenle anayasa değişikliğini destekleyeceklerini belirttiler.
12 sivil toplum kuruluşunun ortak açıklamasını, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (DTSO) Başkanı Galip Ensarioğlu okudu.
Ensarioğlu, "eksiklik ve yetersizliğe dair eleştirilerini muhafaza etmekle birlikte ileriye doğru atılacak adımları desteklemek için halkoylamasında evet oyu kullanacaklarını ve sonucun bu yönde çıkması için çaba sarf edeceklerini" söyledi.
"Demokrasinin uzun soluklu bir mücadeleyi gerektirdiğini biliyoruz. Bu nedenle halkoylamasından sonra demokrasi mücadelesine kaldığı yerden devam edecek ve 13 Eylül 2010 tarihinden itibaren de yeni ve demokratik bir anayasa talebini daha yüksek bir sesle dillendirecek ve bunun için çalışacağız."
"Üç nedenle destekliyoruz"
"Halkın takdirine sunulacak olan anayasa değişiklik teklifini yeterli bulmuyoruz" diyen Ensarioğlu, "eksikliklere ve yetersizliğe dair eleştirilerini muhafaza etmekle birlikte bu değişikliği üç sebepten ötürü destekliyoruz" dedi.
Ensarioğlu, bu üç nedeni de şöyle sıraladı:
Daha demokratik öze sahip: Değişiklik teklifindeki maddelerin içeriği, mevcut anayasadaki maddelere nazaran daha demokratik bir öze sahiptir. Bireylerin hak ve özgürlüklerini, hâlihazırdaki maddelere oranla geriye götüren, eksilten veya kısıtlayan bir ibare yoktur. Maddelerin tümü, kişisel özgürlüklerin tahkim edilmesi, demokrasinin genişlemesi ve yüksek yargıya demokratik bir meşruiyet kazandırılması açısından sınırlı ama önemli değişiklikleri ihtiva etmektedir. Demokratik mücadele imkânlarını genişleten bu değişiklikleri önemsiyoruz.
Sembolik değer taşıyor: Bu değişiklik, sembolik olarak büyük bir değer taşımaktadır. Türkiye'de bugüne kadar demokratik süreci silah zoruyla akamete uğratanlar hukuk önünde hesap vermediler. Değişiklik 12 Eylül cuntacılarını koruyan hukuki kalkanı ortadan kaldırıyor. Darbecileri de "dokunulabilir" yapan bu değişikliği, geçmişle gerçek bir yüzleşme için gerekli zemini sağlamasından dolayı takdir ediyoruz.
Daha kapsamlı bir değişim süreci yaratabilir: Bu değişikliğin, daha derin ve geniş kapsamlı bir değişim sürecini yaratma potansiyeli bulunmaktadır. Değişiklik, rejimin vesayetçi niteliğinin daha fazla tartışılmasını ve vesayetten kaynaklı tıkanmışlığa karşı siyasetin kanallarının açılmasını sağlayacak. Anayasa değişikliğini, iktidarın gerçek sahibinin halk olduğunu gösterecek yeni ve demokratik bir anayasa oluşturmada bir ön basamak olarak değerlendiriyoruz.
Açıklamayı imzalayan kuruluşlar:
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Ticaret Borsası, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği, Diyarbakır Ziraat Odası, Diyarbakır Eczacılar Odası, Diyarbakır Mali Müşavirler Odası, Doğu Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED), Güneydoğu Sanayici ve İş Adamları Derneği (GÜNSİAD), Diyarbakır İşadamları Derneği (DİSİAD), Diyarbakır Girişimci İşadamları Derneği (DİGİAD), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Diyarbakır İşkadınları Derneği, Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSİAD), Ortadoğu Sanayici ve Genç İşadamları Derneği (OSGİAD). (BB)
* Açıklamanın tam metnini görmek için tıklayın.