Eğitim yılı bugün sona ererken ilköğretim ve ortaöğretimde 15 milyona yakın öğrenci karnelerini aldı ve yaz tatiline girdi. Öte yandan, özellikle Güneydoğu'da yüzlerce öğrenci yaşıtlarından daha önce okuldan ayrılarak tarlalarda çalışmaya başladı.
Dünya Çocuk İşçiliğine Karşı Gün (12 Haziran) nedeniyle bir açıklama yapan Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tüm dünyada 15 yaş altında yaklaşık 158 milyon çocuğun çalıştırıldığını söyledi.
Bu çocukların yüzde 70'inin tarımda çalıştırıldığını belirten örgüt, onları çalışmaya iten yoksulluk çemberini kırmak için eğitime erişimlerinin sağlanması gerektiğini vurguladı.
Çocuklar karne alamadan tarlaya
Urfa Haber'e göre, Şanlıurfa'nın Suruç, Viranşehir, Harran, Akçakale ilçelerinden okullarını yarım bırakarak aileleriyle birlikte tarlaya giden öğrenciler, "maddi imkansızlıklar nedeniyle çalışmak zorunda olduklarını" söyledi.
Yaklaşık bir ay önce okulu bırakan ve günlük 10 YTL ücretle çalıştıklarını belirten öğrenciler, "İş zamanı olduğu için mecburen çalışmak üzere okuldan ayrılıyoruz. Karnelerimizi kim bilir ne zaman alırız" dedi.
Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre bölge illerinde 12-14 yaş arası 87 bin çocuk tarım sektöründe çalıştırılıyor.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde tarlada çalıştırılan çocuk sayısının en fazla olduğu il Şanlıurfa.
Çalıştırılan kız çocuklarının sayısı oğlan çocuklarından fazla.
"Parasız eğitime erişim"
UNICEF, bu durumun tüm dünyada benzer olduğunu söylüyor. Latin Amerika'da çalıştırılan çocukların yüzde 90'ı kızlar. Üç çocuktan birinin çalıştırıldığı Sahra-altı Afrika'da ilkokula devam eden kız çocuklarının oranı sadece yüzde 59.
Öte yandan, örgüt bu alanda bir iyileşme olduğunu söylüyor. 2002'de eğitim sistemi dışında kalan çocukların sayısı 115 milyonken 2005-2006'da bu sayı 93 milyona düştü.
Örgüt, iyileşmenin kısmen, kitap, giyecek, beslenme gibi okuma masraflarının azaltılmasıyla eğitime erişimin artırılmasından kaynaklandığını söyledi.
Yapılması gerekenin, en azından minimum çalışma yaşına kadar tüm çocukların bedava eğitime erişiminin sağlanması olduğunu belirten UNICEF, çalıştırılan çocuklara uygun esnek eğitim programları oluşturulmasını da talep etti.
ILO: Kız çocukları korunmasız
60'a yakın ülkede bugün nedeniyle etkinlikler düzenleyen Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) da, çocuk işçiliğinin en kötü şekillerinin 2016'ya kadar ortadan kaldırılabilmesi için eğitime erişimin sağlanması gerektiğini vurguladı.
Örgüte bağlı Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi Uluslararası Programı (IPEC) kapsamında açıklanan yeni bir araştırma, çalıştırılan çocukların okuldan uzaklaştığını, bu durumun okuma-yazma oranlarında düşüşe neden olduğunu vurguladı.
ILO, kırsal kesimde yaşayan çocukların ve kız çocuklarının en dezavantajlı grubu oluşturduklarını söyledi ve kız çocuklarının çoğu zaman hem ev içinde hem de dışarıda çalıştırıldıklarını belirtti.
2016 hedefini önüne koyan IPEC, Türkiye'de de bir program yürütüyor.(EÜ/EZÖ)