Fotoğraf: Kamboçya, Sihanukville'de uyuşturucu dünyasına yönelik bir baskın/Southeast Asia Globe
Uçsuz bucaksız bölgeye yayılan şaşırtıcı miktarda uyuşturucu, "aşırı miktarda metamfetamin" üretimi ve yeni sentetik psikoaktif maddelerin üretimindeki düşüş, Doğu ve Güneydoğu Asya'da yasadışı üretimin kontrolsüzce yayılmayı sürdürdüğünü kanıtlıyor.
Gelişen "metamfetamin" sanayisinin arkasındaki örgütlü suç grupları ve silahlı çeteler, kimyasalların düzensizce kullanımına bağlı arz bolluğu, özellikle -daha yaygın olarak "meth" diye bilinen- kristal metamfetaminin "fiyatının kesintisiz düşüşü"yle sonuçlanıyor.
TIKLAYIN-"Metamfetamin ilk kullanılan madde olarak karşımıza çıkmaya başladı"
Düzenlemelerin yetersizliği
Pazartesi günü yayınlanan yeni BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) raporu, aşırı bağımlılık yaratan uyarıcının ortaya çıktığı veya başka ülkelere taşındığı, "Altın Üçgen" olarak adlandırılan ülkeler -özellikle Myanmar, Tayland ve Laos- arasındaki sınırların delik deşik oluşu, salgın ve siyasi istikrarsızlıktan kaynaklanan resmi denetim ve gözetimlerin eksikliğine dikkat çekiyor.
UNODC, gözle görülen bolluğu ve yüksek saflığının yanı sıra meth fiyatının uucuzluğu da göz önüne alınacak olursa, bu uyuşturucunun Çin'den Japonya'ya ve Endonezya'dan Singapur'a kadar Doğu ve Güneydoğu Asya'daki tüm ülkelerde "en çok kaygı doğuran narkotik madde" olmayı sürdürdüğünü söylüyor.
UNODC ayrıca, metamfetamin hapı yakalanmasına ilişkin kayıtlı vaka sayısındaki artışa karşın, kristal ve toz halindeki uyuşturucu miktarının sırasıyla 3,2 ve 1,5 ton azaldığını kaydediyor. Ele geçirilen sıvı metamfetamin miktarı da 2020'de 6,4 tonken 2021'de 908 kiloya düşmüştü.
Ecstasy talebinde azalma
UNODC, bölgede dolaşımda olan diğer yasadışı uyuşturucular arasında, ecstasy talebinin nispeten düşük, fiyatının ise sabit kaldığını kaydediyor.
BM ajansı, Laos sınırındaki kuzeydoğu illeri üzerinden bölgeye sokulan ecstasy haplarının ana kaynağının Avrupa olduğunu açıkladı. Ecstasy yakalama vakalarının 2021'de önemli ölçüde düştüğünü ve 2020'de 8,9 milyon haptan 2021'de 3,7 milyon hapa düştüğünü belirtti.
UNODC, yeni kullanıcı çekmek için diğer sentetik uyuşturucuların üretilmeye devam ettiğini belirterek, yalnızca 2021'de 50 "yeni psikoaktif madde" tanımlandığını ve bu miktarın 2020'dekinin iki katından fazla olduğunu kaydediyor.
UNODC, yeni maddelerin "gelişmeye ve ortaya çıkmaya devam ettiğini" ve Ketaminin "bölge içinde ve dışında arza artışına ilişkin göstergelerle bir kaygı kaynağı olmayı sürdürdüğünü" de dile getiriyor.
Kamboçya odak
BM ajansı Kamboçya'nın giderek daha çok örgütlü suç gruplarının üüsü haline gelmekte olduğunu bildiriyor.
Geçen yıl Kamboçya'da yalnızca iki "gizli laboratuvar" ortadan kaldırılmış olmakla birlikte bunlardan en az biri "endüstriyel ölçekte" ketamin ve başka sentetik uyarıcılar üretiyordu.
UNODC, bu yıl Ocak'ta Kamboçya'da üç depoda ele geçirilen 165 ton bileşikle birlikte son iki yılda el konulan yasa dışı sentetik uyuşturucu yapımında kullanılabilecek kimyasal miktarında da büyük artış gözlendiğini kaydediyor: "Bunlar arasında, sentetik uyuşturucuların yasa dışı üretiminde kullanılabilecek olan asetik anhidrit (2.7 ton), hidroklorik asit (29.1 ton) ve toluen (32.4 ton) gibi denetimli kimyasalların yanı sıra sikloheksan (3.9 ton) gibi denetim dışı ve diğer kimyasallar yer alıyor."
Metamfetamin yapmak için "öncüler" de gerekiyor ve üretim tesislerine yapılan baskınlarda, reçetesiz satılan soğuk algınlığı ilaçlarında bulunan efedrin ve psödoefedrinin "Doğu ve Güneydoğu Asya'da metamfetamin üretminde tercih edilen öncüler olmaya devam ettiğini" gösteriyor. (AEK)