Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'in Gürcistan toprakları içindeki özerk Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlığını tanıyan kararı imzalamasının ardından, Gürcistan Başkanı Mihail Saakaşvili Medvedev'in kararının geçerliliğinin olmadığını söyledi; Rusya'nın Avrupa'nın sınırlarını zorla değiştirmeye çalıştığını öne sürdü.
Güney Osetya lideri Eduard Kokoti, Rusya'dan bölgede bir askeri us kurmasını isteyeceklerini açıkladı.
ABD ve Fransa, Rusya'nın kararını "üzücü" olarak nitelerken, Britanya bu kararı "kategorik olarak" reddetti.
Rusya'ya Gürcistan'ın toprak bütünlüğü uyarıları
AB Dönem Başkanı Fransa, Rusya'nın bu kararıyla Gürcistan'ın, bağımsızlık, egemenlik ve toprak bütünlüğüne karşı çıktığını, kararın AB tarafından sert bir şekilde kınandığını duyurdu.
Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Terry Davis, Konsey üyesi bir ülkenin "toprak bütünlüğünü ihlal eden" Moskova'nın bu "tek yanlı" kararını kınadığını açıkladı.
ABD'nin topraklarına füze sistemi yerleştirmesine onay veren Polonya, "Avrupa Konseyi'nin, 1 Eylül'deki toplantısında özel oturum yaparak, Gürcistan'ın egemenlik ve toprak bütünlüğüne açık destek veren bir karar kabul etmesini bekliyoruz" dedi.
Bu durumla arasında paralellik kurulan Kosova'nın bağımsızlığını tanımayan İspanya da, Moskova'nın bu kararından üzüntü duyduğunu bildirdi ve devletlerin toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi çağrısı yaptı.
Lüksemburg da, Rusya'nın bu kararından üzüntü duyduğunu belirterek, bunun BM'nin temel ilkelerine karşı bir karar olduğunu bildirdi.
Litvanya Dışişleri Bakanlığı da, Rusya'nın "tehlikeli bir yol seçtiği"ni öne sürdü.
Medvedev: Rusya'nın başka seçeneği yoktu
Bu arada, Financial Times gazetesi Medevedev'in konuyla ilgili bir makalesine yer verdi. Makalenin BBC Türkçe servisinde yer alan özeti şöyle:
Dünyanın tüm ulusları kendi egemenliklerindeki topraklarda yaşamıyor. Ama bazıları, bir diğerinin himayesi altında olmayı imkansız bulabiliyor.
Aynı çatı altında yaşayan ulusların ilişkileri de büyük bir hassasiyetle ele alınmalıdır.
Batı, Rusya'nın uyarılarına kulak asmadan, Kosova'nın Sırbistan'dan tek yanlı ayrılma kararını süratle tanıdı.
Bunun ardından Abhazyalılara ya da Güney Ossetyalılara, Kosovalı Arnavutlar için iyi olanın, kendileri için iyi olmadığını söyleyemeyeceğimizi defalarca gündeme getirdik.
Gürcüleri, defalarca bu bölgelere karşı silah kullanmamaları yoluda anlaşma imzalamaya çağırdık, ancak Saakaşvili reddetti. 7 Ağustos gecesi sebebini anladık.
Rusya'nın insanların hayatlarını kurtarmaktan başka seçeneği yoktu. Bu bizim tercihimiz olan bir savaş değildi. Birleşmiş Milletler kurallarına uygun şekilde, ve halkların özgür fikirlerine bağlı kalarak, Güney Osetya ve Abhazya'nın bağımsızlıklarına ilişkin kararı imzaladım.
Umuyorum ki, Gürcü halkı da bir gün ülkesine değer veren, Kafkaslarda saygıya dayalı ilişki kurmaya inanan, hak ettiği liderlere kavuşur.
Rusya böyle bir hedefe ulaşılmasına destek vermeye hazırdır. (TK/EZÖ)
* Bu haberi BBC, Deutsche Welle ve uluslararası ajans haberlerinden derledik.