Rusya ve Gürcistan arasındaki savaşın nedeni olan Güney Osetya, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) döneminde özerk bölge olarak kuruldu. SSCB'nin dağılma sürecinde, 10 Kasım 1989'da Güney Osetya Özerk Bölgesi, bölgesel özerkliğin ‘özerk cumhuriyete’ çevrilmesi talebiyle Gürcistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Yüksek Sovyeti’ne başvurdu.
Sözkonusu başvurunun reddedilmesi sonrası 23 Kasım 1989 tarihinde Gürcü birlikleri Güney Osetya’nın başkenti Tshinvali’ye saldırıp şehri kuşatma altına aldı. Gürcistan'ın bağımsızlığını kazanması sonrası Güney Osetya'nın özerkliği lağvedildi. Fakat 1991 Mayıs'ta Güney Osetya Temsilciler Meclisi Gürcistan'dan ayrıldığını ilan ederek Kuzey Osetya ile birleşmek istediğini açıkladı.
Şimdiki Gürcistan Başkanı Saakaşvili görevine başlamadan önce de, 1993 ve 2001 yıllarında düzenlenen iki halk oylaması sonucunda Güney Osetya, Gürcistan'dan bağımsızlığını ilan etmişti.
Rus birlikleri bölgeye girmeden önce iki yönetim vardı
17 Şubat 2008'de Kosova’nın bağımsızlığını ilan etmesinin ardından Güney Osetya Parlamentosu da bağımsızlığının kabul edilmesi talebiyle 3 Mart 2008'de Rusya Federasyonu, Bağımsız Devletler Topluluğu, BM ve AB'ye başvurdu. Güney Osetya Parlamentosu, Kosova örneği ile "egemen devletlerin toprak bütünlüğü" argümanının geçerliliğini yitirdiğini savundu.
Rus birliklerinin bölgeye girmesinden önce de Güney Osetya'da merkezi Tshinvali olan bağımsızlık yanlısı ve merkezi Kurta olan Gürcistan yanlısı iki yönetim bulunuyordu.
Yetkin: AB ilk kez siyasi bir krize başarıyla müdahale etti
Rus birlikleri, Güney Osetya sınırındaki Gori kentinden bugün çekilmeye başladı. Ateşkesin ardından, Kafkaslar'daki bu savaşın ne anlama geldiğine ve sonuçlarına dair değişik yorumlar var. Murat Yetkin'e göre, AB dünya çapındaki bir siyasi krize ilk kez başarılı bir şekilde müdahale etti.
Yetkin'e göre Gürcistan siyaseti iflas etti ve Kafkaslar'da güç kaybetmiş görünen ABD'nin boşluğunu-Rusya'nın tercihiyle- AB doldurdu.
Kanbolat: Moskova Gürcistan'ın "saldırmazlık anlaşması"nı imzalamasını istiyor
Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin (ASAM) Kafkasya uzmanı Hasan Kanbolat'a göre ise; Moskova yönetimi, Gürcü birliklerinin çatışma öncesi pozisyonlarına geri çekilmesini ve kısmen silahsızlandırılmasını, Gürcistan'ın bundan sonra Abhazya ve Güney Osetya'da askeri harekat düzenlememesi için "saldırmazlık anlaşması"nın imzalanmasını istiyor.
Anderson: Rusya enerji avantajı üzerinden meydan okuyor
The Independent yazarı Bruce Anderson ise, Güney Osetya'daki savaşın sorumluları arasında Batı ülkelerinin de olduğunu söylüyor.
Anderson'a göre, Avrupa, Soğuk Savaş sonrasında ortak bir güvenlik sistemine dahil etmediği Rusya’nın enerji avantajı üzerinden meydan okumalarına maruz kalıyor. Anderson; Avrupa’ya uzanan boru hattına ev sahipliği yapacak Gürcistan'ın, Rusya'nın kendisini görmezden gelerek Avrupa’ya uzanan boru hattına ev sahipliği yapacak Gürcistan'la savaşa girmeyebileceğini düşünüyor. (OA/NZ)
* Bu haberi cnnturk.com ve Radikal'den Onur Açıkgöz derledi.