Güney Kore 6 Temmuz'da "bilimsel amaçlı" balina avcılığına yeniden başlayacağını açıklamasının ardından gelen uluslararası eleştiriler sonrası bu kararından vazgeçebileceğini açıkladı. Güney Kore planını geçen hafta Panama'da düzenlenen Uluslararası Balina Avcılığı Komisyonu (IWC) toplantısında açıklayanca uluslararası tepki görmüştü.
Güney Kore, uzmanları ölümcül olmayan bir araştırma yöntemi bulmaları halinde balinaları öldürme kararını değiştireceğini açıkladı.
Gıda, Tarım, Orman ve Balıkçılık Bakanlığının üst düzey yetkilisi olan Kang Joon-Suk yerel haber ajanslarına "Amacımıza ulaşmakta başka bir yöntem bulabilirsek bilimsel amaçlı ava girişmeyiz" dedi.
Güney Kore, balina araştırmalarına başlama nedeni olarak denizlerinde balina stoklarının artışını ve bu nedenle balık stoklarının zarar görmesini gösterdi.
Ancak World Wildlife Fund, Güney Koreli balıkçılarının iddialarına kanıt olmadığı ve minke balinaların varoluşu tehlikede olduğu düşünüldüğünü söyledi.
Greenpeace, "bilimsel amaçlı" balina avcılığını "ticari balina avcılığı için ince bir kılıf" olduğunu açıkladı. Güney Kore'nin planı Avustralya, Yeni Zelanda, ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından da eleştirildi.
Güney Kore planıyla devam ederse, beslenmeleri balinalara bağımlı yerli gruplara tanınan istisnalar dışında bilimsel ve ticari amaçla balina öldüren dördüncü ülke olarak kayda geçecek. Norveç ve İzlanda stoklarının sağlıklı olduğuna inanarak 1986'dan beri ticari balina avcılığına koyulan moratoryumu açıkça ihlal ediyor.
Japonya ise Uluslararası Balina Avcılığının Düzenlenmesi Sözleşmesindeki (ICRW) "bilimsel amaçlı" balina avcılığına izin veren fıkrasını kullanarak Antarktika ve Kuzey Pasifik bölgesinde her sene yüzlerce balinayı öldürüyor. Avcılığa karşı çıkan gruplar Japonya'nın asıl amacı balina etine, küçülen de olsa varolan bir müşteri talebini karşılamak nedeniyle olduğunu öne sürüyor.
Güney Kore'li bakanlık yetkilileri bilimsel amaçla yakalayacakları balinaların etinin tüketilmeyeceğini açıkladı. Oysa Fransız Haber Ajansı'na (AFP) göre Güney Kore'nin güneydoğu sahil bölgesindeki Ulsan kentinde balina eti popüler bir yemek; "yanlışlıkla" yakalanan balinaların kalıntıları yemek masalarında yer alıyor.
Her sene yüze yakın balina (çoğu Minke) Güney Kore denizlerinde yanlışlıkla ağa takılıyor.
Monaco'nun IWC komiseri Frederic Briand, BBC'ye, "Bilimsel avcılık artık geçerli değil, 60 yıl önce yazılmış bir sözleşmede bulunan bir kavram" dedi.
Kang Joon-Suk, Güney Kore'nin IWC'nin bilimsel komitesine yapacağı ayrıntılı avcılık programını sunmadan önce ve sunduktan sonra uluslararası ve yerel uzmanlara tam anlamıyla danışacağını söyledi. IWC'nin bilimsel komitesi gelecek sene Mayıs'ta Güney Kore'de toplanacak. (RE/HK)