*Fotoğraf: Yonhap
Güney Kore'de "zorba" veliler ve "asi" öğrenciler tarafından yaygın bir şekilde taciz edilmelerini protesto etmek amacıyla haftasonu kitlesel eylemler yapan öğretmenler dün de greve gitti.
The Korea Herald'ın haberine göre, binlerce öğretmen, Pazartesi günü ülke çapında ilk kez okul günü sokaklara çıktı ve "asi öğrenciler ve saldırgan ebeveynlerle uğraşırken otoritelerinin yeniden tesis edilmesi için acil yasal koruma" talep etti.
Kamu eğitimini duraklatmak için bir gün
"Kamu eğitimini duraklatmak için bir gün" yazılı pankartlar taşıyan öğretmenler, hükümetin disiplin cezası uyarılarına aldırmadan farklı kentlerde düzenlenen mitinglere katıldı.
Başkent Seul'de sabahın erken saatlerinde, öğretmenler ve destekçileri Seocho-gu bölgesindeki Seoi İlkokulu'nda toplanarak protesto gösterisi düzenledi.
Gün boyu süren mitingin bir parçası olarak, saat 15:00'te intihar eden bir öğretmenin acılı ailesi için ilkokulda düzenlenen anma törenine Eğitim Bakanı Lee Ju-ho, iktidardaki Halk Gücü Partisi'nden Temsilci Yun Jae-ok, müfettiş Cho Hee-yeon, önde gelen öğretmen sendikalarının başkanları katıldı.
*Seul'de intihar eden öğretmenine taziye mesajı yazan bir öğrenci. (Fotoğraf: The Korea Herald)
Bakan Lee'den 'inceleme' sözü
Bakan Lee etkinlikte yaptığı konuşmada "Geriye dönüp bakacağım ve öğretmenlerin haklarının daha iyi korunmasını talep eden seslerini duymazdan gelip gelmediğimi göreceğim" dedi ve genel eğitim ortamını yakından inceleyeceği sözünü verdi.
Anma töreninin ardından öğretmenler öğleden sonra Ulusal Meclis'e giderek parlamentonun Çocuk İstismarı Suçları Yasası'nı gözden geçirmesini talep etti. Çok sayıda öğretmenin iş çıkışı oturma eylemine katılması nedeniyle mitinge 10 bin ila 20 bin arasında kişinin katıldığı düşünülüyor.
Öğretmenlerin gösterileri bazı okulların geçici olarak kapanmasına neden olurken, birçok eğitimci de eş zamanlı olarak izin aldı.
Seul Büyükşehir Eğitim Ofisi, personel eksikliği olan okulların faaliyetlerine devam etmelerine yardımcı olmak üzere yaklaşık 900 eğitim personeli görevlendirdi.
*Fotoğraf: Yonhap
Ne olmuştu?
En son Seul'de 23 yaşındaki bir ilkokul öğretmeninin Temmuz ayında intihar ederek hayatını kaybetmesinin ardından öğretmenler hafta sonları mitingler düzenliyordu.
Ülkede öğrenciler arasındaki zorbalık ve şiddet sorunu uzun süredir belgelenmiş durumda. Ancak öğretmenler, öğrencileri disipline ettikleri için çocuk istismarıyla suçlanmak da dahil olmak üzere, öğretim personelinin kötü muameleye maruz kalmasına yönelik artan öfke karşısında kendileri için daha iyi koruma talep ediyor.
Hükümet verilerine göre Haziran ayı itibariyle Güney Kore'de 2018'den bu yana 57'si ilkokulda olmak üzere 100 öğretmen intihar ederek hayatını kaybetti.
(NT)