Güney Kıbrıs'taki devlet başkanlığı seçiminin ilk turunu bianet'e değerlendiren Kıbrıslıtürk gazeteci Hüseyin Yalyalı, mevcut çözümsüzlük politikasında bir değişim umudu olmadığını söyledi.
Dün yapılan seçimde Demokratik Seferberlik Partisi’nin (DİSİ) desteklediği Yannakis Kasulides ve Komünist Parti AKEL Genel Sekreteri Dimitris Hristofyas ikinci tura kaldı.
Kasulides'in partisi adada Birleşmiş Milletler temelinde bir çözümü savunuyor.
Hristofyas ise 2003'ten bu yana, bu seçimde üçüncü gelerek dışarıda kalan Demokratik Parti (DİKO) Başkanı ev devlet başkanı Tasos Papadopulos'un iktidar ortağıydı.
Yalyalı, Kasulides'in ikinci turda seçilebilmek için BM temelli bir çözüme "hayır" diyenlerin desteğini alması gerektiğini, bununsa zor olduğunu ekledi. "Tabii tüm bunlar pazarlığa tabi ve pazarlığın sonucunu yakında göreceğiz. Ama bugüne kadar sürdürülen politikalar bana umut vermiyor."
Seçimin ikinci turu 24 Şubat, Pazar günü yapılacak.
Annan Planı'nın çökmesinin ardından
Kıbrıs'ta iki devletli bir çözüm için 1974'te Türkiye'nin askeri müdahalesi ve 1983'te Kuzey'de yeni bir devletin ilan edilmesinden bu yana en kapsamlı düzenleme olan ve eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın adıla anılan plan 2004'te referanduma sunulmuştu.
Kuzey'de, dönemin Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın aksi kampanyasına rağmen referandumdan yüzde 65 "evet" çıkmıştı.
Güney'deyse özellikle AKEL'in desteğiyle yüzde 76 oranında "hayır" çıkınca plan uygulamaya giremedi.
Denktaş gitti, Papadopulos kaldı
Aynı yıl Güney Kıbrıs, tüm adayı temsilen Avrupa Birliği'ne üye oldu. Bu durum Türkiye'yle AB arasındaki ilişkilerin de gerilmesine ve BM çerçevesinde, iki devletli bir çözümün özellikle Güney'de gündemden düşmesine yol açtı.
2005'te Kuzey'de, planı destekleyen Cumhuriyetçi Türk Partisi/Birleşik Güçler (CTP/BG) adayı Mehmet Ali Talat, Denktaş'ı geçerek cumhurbaşkanı oldu. Aynı yıl milletvekilliği seçimlerinde de CTP Meclis'te çoğunluk elde etmişti.
"Kosova gibi olmayalım"
Kıbrıs'ın durumu son olarak hafta sonu Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan eden Kosova sorunu çerçevesinde uluslararası alanda gündeme geldi.
Kosova'nın bağımsızlığına karşı çıkan Rusya devlet başkanı Vladimir Putin, Kıbrıs'ı hatırlatıp bağımsızlığı destekleyen AB'yi "çifte standart uygulamakla" eleştirdi.
Fakat Yalyalı bu benzetmenin de geçersiz olduğunu düşünüyor.
"Orada Avrupa'daki en kapsamlı askeri üssünü kuran Amerika Birleşik Devletleri'nin desteğiyle kazanılan bir bağımsızlığın ne kadar 'ulusal kurtuluş' olduğu tartışmalı."
Yalyalı, Kıbrıs'taki çıkmazın da uluslararası güç dengesine göre çözüleceğini düşünüyor ama bunun barışçı, iki devletli, federatif bir çözüm olup olmayacağı "meçhul". (EÜ/TK)