Adının açıklanmasını istemeyen askeri yetkili, "25 yıllık bir hadise. Geriye dönülmüyor. Ne söylesem boş. Allah taksiratını affetsin. Biz yargının verdiği kararı uygulamaktan başka bir şey yapmadık, yasaların dışına çıkmadık" dedi.
" İnfaz gecesi oradaydım"
İnfazın sabaha karşı gerçekleştiğini anlatan askeri yetkili, "İdam infaz savcısının gözetiminde yapıldı. Ben, dönemin valisi Fikret Koçak, Başsavcı Bekir Sami Daçe oradaydık. İnfaz gerçekleşmeden ben çıktım, arkamdan da vali geldi. Cezaevinin iç güvenliğini adliye ve polis, dış güvenliğini ise garnizona bağlı askerler yaptı. Veysel'in ailesi yoktu. İdamın ardından savcının cenazeyi, mezarlığa gönderdiğini biliyorum. 'İnfaz Orduevi'nde gerçekleştirildikten sonra mezarlığa gönderildi yada idam mezarlıkta gerçekleştirildi' gibi haberlerin tamamı yalan ve maksatlı" dedi.
"Benim üsteğmenimi soran yok"
Güney'in idamı ve yargılanmasına ilişkin daha ayrıntılı bilgi vermekten kaçınan ve geçen sürede bir çok şeyi unuttuğunu söyleyen dönemin sıkıyönetim yetkilisi, "Benim genç yaşta ölen teğmenimin mezarının nerede olduğunu soran yok. Asılan genç benim çocuğumda olabilirdi. Ateş düştüğü yeri yakıyor" demekle yetindi.
Göktürk: Güney'in tarafsız ve adil yargılandığına ilişkin kuşkularım var
"Devrimci Yol Davası" sanığı Veysel Güney, "Güvenlik güçleriyle silahlı çatışmaya girerek bir teğmenin ölümüne neden olduğu" iddiasıyla Adana Sıkıyönetim Komutanlığı 2 Numaralı Askeri Mahkemesi'nde birkaç ay içinde yargılanıp 11 Haziran 1981'de 24 yaşındayken idam edildi. Güney'in mezarı 25 yıl sonra 78'liler Girişimi'nin çabalarıyla geçen Salı (27 Haziran) bulundu. Mezarın Güney'e ait olduğu yapılacak DNA testinden sonra kesinleşecek.
Güney'in ilk ifadesini alan ve infaz savcısı Mete Göktürk, bianet'e yaptığı açıklamada, Güney'in tarafsız ve adil yargılandığına ilişkin kuşkuları bulunduğunu söylemişti.
Veysel Güney kimdir?
1957 yılında Malatya'nın Hekimhan ilçesine bağlı Davulkulu Köyü'nde doğdu. Çocukluk yılları mezrada hayvancılık ve tarımla uğraşan ailesiyle birlikte geçti. Okul dışı zamanlarında çobanlık yapıyordu.
Veysel Güney, ilkokulu bitirdikten sonra Hasan Çelebi nahiyesine gitti. İzmir Erkek Sanat Enstitüsü'nden sonra da liseyi Malatya'da tamamladı. 1975'te İsdemir Karabük Montaj Şantiyesi'nde elektrikçi olarak çalışmaya başlayan Veysel Güney, bu arada İskenderun Meslek Yüksek Okulu Makine Bölümü'nü de bitirdi. (MG/KÖ)