Fotoğraflar: AA
Güney Afrika Cumhuriyeti'nde, 9 Temmuz'dan bu yana gösteriler ve şiddet olayları nedeniyle gergin günler yaşanıyor.
Güney Afrika'nın eski cumhurbaşkanı Jacob Zuma'nın hapis cezasını çekmek üzere teslim olmasının ardından başlayan şiddet ve yağmalama olaylarında çok sayıda kişi öldü.
Soweto'da bir alışveriş merkezinin yağmalanması sırasında çıkan izdihamda ezilerek ölen 10 kişiyle birlikte, ölenlerin sayısı 72'yi buldu.
İşsizliğin her geçen gün arttığı ülkede kaosun büyümesine yol açan en büyük sebep olarak ise yoksul halkın içinde bulunduğu ekonomik kriz gösteriliyor.
Polis, eylemlerin başladığı Cuma gününden bu yana 1200'ü aşkın kişinin tutuklandığını duyurdu. Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa ise Apartheid rejiminin sona erdiği 1990'lardan bu yana en ciddi şiddet dalgasının yaşandığını söyledi.
Hükümet yetkilileri yağmalama eylemlerinin sürmesi halinde bazı bölgelerde gıda kıtlığı yaşanabileceği uyarısında bulundu. Öte yandan Salı günü itibarıyla 200'den fazla dükkanın yağmalandığı bildirildi.
Ne olmuştu?
Hakkında yolsuzluk, haraç, dolandırıcılık, vergi kaçakçılığı ve kara para aklama dahil, 16 suçlamadan yargılanması devam eden Güney Afrika'nın eski cumhurbaşkanı Jacob Zuma, mahkemeye itaatsizlik suçlamasıyla hakkında verilen 15 aylık hapis cezasını çekmek üzere 7 Temmuz Çarşamba günü polise teslim olmuştu.
Zuma'nın hapse girmesine tepki gösteren Zuma taraftarları sokağa inerek gösterilere başladı. Göstericiler aynı gün Kwazulu-Natal eyaletinde 33 kamyonu yağmalayarak ateşe verdi.
Özellikle de Zuma'nın sadık destekçilerinin bulunduğu memleketi KwaZulu-Natal bölgesinde ve Gauteng'de yollar kapatıldı, dükkanlar ateşe verildi ve yağmalandı.
Kaynak: BBC, AA
(AÖ)