Yaklaşık bir hafta önce Johannesburg'un kuzeyinde başlayan göçmenlere yönelik şiddet olaylarından 23 kişi öldü.
Dün (20 Mayıs) polis plastik mermi kullandı.
Güvenlik Bakanı Charles Nqakula yabancılar için koruma ve geçici barınak sağlayacaklarını açıkladı.
Çetelerin organize şiddeti
Geçen hafta Johannesburg'un kuzeyindeki Alexandra kasabasında başlayan yabancılara saldırılar kent merkezine de yayıldı. Son saldırılarda Mozambikli iki madenci dövülerek öldürüldü.
Bazı Güney Afrikalılar yabancıların işleri yerlilerin ellerinden aldığına ve suça karıştıklarına inanırken, çeteler yabancıları sığındıkları polis karakollarında, kiliselerde ve topluluk evlerinde bulup şiddet gösteriyor.
Metodist Kilisesi Piskoposu Paul Veryn saldırıların açık şekilde organize olduğunu, çetelere yabancıların nerelerde bulunduğu bilgisinin aktarıldığını söyledi.
"Sorumlu Başkan Mbeki"
Britanya merkezli Independent gazetesi, Irklararası İlişkiler Enstitüsü adlı düşünce kuruluşunun Başkanı Frans Cronje'nin sözlerine yer verdi. Cronje şiddetten ülkenin başkanı Thabo Mbeki'yi sorumlu tutarken yolsuzluk, düzenin sağlanamaması, ekonominin kötü yönetilmesi, yoksulluk ve beklentilerin karşılanamamasının şiddete dönüştüğünü söylüyor.
Konuya başyazılarından birini ayıran Guardian'sa çok kültürlü yapısına göndermeyle ülkeye verilen "Gökkuşağı ulusu" adından yola çıkarak "Gökkuşağının Sonu" diyor.
Guardian da Thabo Mbeki yönetimini suçluyor.
"Öncelikle iktidardaki Afrika Ulusal Kongresi'nin ileri gelenleri gerçek sorunla yüzleşmeli. Afrika'nın en zengin, en hızlı büyüyen ulusu, aynı zamanda en eşitsizi de. Son bir kaç gündür zincirinden boşanan şiddet, Thabo Mbeki'nin sona ermekte olan iktidarında işsizler, vasıfsızlar ve yoksunlar için ne kadar az şey yaptığını bir kez daha gösterdi. Sorunun altında devletin hatalı politikalarının olduğunu reddetmek ne Zimbabwe'deki, ne de şu an yanı başında beliren sorunların çözümünde bir işe yarayacak."
5 milyon yabancı, yüzde 30 işsizlik
Güney Afrika'da 3 ila 5 milyon arasında yabancı nüfusun yaşadığı tahmin ediliyor. Bunların çoğunluğu Zimbabwe'deki şiddet ve yoksulluktan kaçıp gelenler. Ayrıca Mozambikli ve Nijeryalılar da var.
Toplam nüfusu 49 milyon olan Güney Afrika'da işsizlik oranı yüzde 30. (TK/GG)