Fotoğraf: Brezilya Cumhurbaşkanı Lula ve eşi, Johannesburg'da/@PresidencyZA
Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nin oluşturduğu BRICS ülkeler grubunun 15. Zirvesi 22-24 Ağustos günlerinde Güney Afrika'nın başkenti Johannesburg'daki Sandton Kongre Merkezi'nde toplanıyor. Kongre Merkezi'nin çevresindeki yollar, zirve boyunca trafiğe kapalı olacak.
TIKLAYIN-BRICS, "Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Bölgesi"ne yöneliyor
Putin, zirveye video
konferansla katılacak
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) hakkında verdiği yakalama kararı nedeniyle zirveye video konferansla katılacak.
Güney Afrika'nın UCM'ye taraf ülkelerden biri olması nedeniyle Putin'i tutuklamaya yükümlü bulunması, geçtiğimiz aylarda ülke gündemini işgal eden en önemli konular arasındaydı.
Kremlin yönetimi, gelişmeler üzerine zirveye Putin'i temsilen Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un katılacağını duyurmuştu.
Genişleme
AA'nın haberine göre, zirvede topluluğun genişlemesine yönelik tarihi adımlar atılabileceği öngörülüyor.
BRICS grubu, gerek ekonomik potansiyeli gerekse Batı merkezli sisteme güçlü bir alternatif teşkil etmesi bakımından özellikle gelişmekte olan ülkelerin ilgisini çekiyor.
AA, Pazartesi günü geçtiği haberde Güney Afrika'nın, temmuzda BRICS'e katılım için 22 ülkenin resmi başvuru yaptığını, "eşit sayıda" ülkenin de gayriresmi olarak üyeliğe ilgi gösterdiğini duyurduğunu anımsattı.
Arjantin, BAE, Bahreyn, Bangladeş, Belarus, Cezayir, Endonezya, İran, Kazakistan, Küba, Mısır, Nijerya, Senegal, Suudi Arabistan, Tayland, Tunus, Uruguay ve Venezuela, resmi başvuruda bulunan ülkeler arasında.
Reuters'in haberine göreyse zirveye başkanlık edecek olan Güney Afrika 40'ı aşkın ülkenin foruma katılmaya ilgi duyduğunu belirtti.
BRICS'e katılma isteğinin
temelinde ne var?
BRICS'e katılmaya ilgi gösteren ülkeler, topluluğu Batılı güçlerin egemen olduğu düşünülen geleneksel küresel organlara alternatif olarak görüyor ve üyeliğin kalkınma finansmanı ve ticaret ve yatırım hacminin artışı benzeri yararlar sağlayabileceğini umuyorlar.
Gelişmekte olan ülkeler arasında mevcut küresel düzenden duyulan memnuniyetsizlik, hayat kurtaran aşıların zengin ülkelerde istif edilmesiyle sonuçlanan COVID-19 pandemisi döneminde daha da arttı.
Reuters'in haberine göre, Orta Doğu'nun petrol rezervlerinin yaklaşık dörtte birini elinde bulunduran İran en önce, yeni üyelik mekanizmasının karara bağlanmasını umduğunu söyledi.
Petrol zengini Suudi Arabistan, Haziran'da Cape Town'daki "BRICS Dostları" görüşmelerine katılan onu aşkın ülke arasındaydı. BRICS'e katılmak için Rusya ve Brezilya'nın da desteğini aldı.
Arjantin, Temmuz 2022'de gruba katılma teklifinde Çin'in resmi desteğini aldığını söyledi.
Afrika'nın en hızlı büyüyen ekonomilerinden Etiyopya'nın dışişleri bakanlığı sözcüsü, Haziran'da yaptığı açıklamada ülkenin, çıkarlarını koruyabilecek uluslararası kurumlarla çalışmaya devam edeceğini aktararak bloka katılmak istediğini söyledi.
BRICS üyeliğine ilgisini dile getiren Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce'nin zirveye katılması bekleniyor. Hükümeti, Temmuz'da BRICS liderlerinin ABD para birimine bağımlılığı azaltma hedefine uygun olarak, dış ticaret için ABD doları yerine Çin yuanına yöneldiğini söylemişti.
Cezayir, Temmuz'da BRICS üyeliği için başvuruda bulunduğunu ve BRICS Bankası olarak adlandırılan Yeni Kalkınma Bankası'na (NDB) hissedar olduğunu söyledi. Petrol ve doğalgaz kaynakları bakımından zengin bir ülke olan Cezayir, ekonomisini çeşitlendirmeye ve Çin ve diğer ülkelerle ortaklığını güçlendirmeye çalışıyor.
Başta Çin olmak üzere tüm üye ülkeler, topluluğa yeni üye alımlarına sıcak bakıyor. Genişleme konusu, Johannesburg'daki zirvenin ana gündem maddelerinden birini oluşturuyor. Zirvede yeni üyelikler için tarihi adımlar atılması bekleniyor.
BRICS ortak para birimi,
ABD dolarının hegemonyasını kırabilir
Zirvenin bir diğer ana gündem maddesini de ABD dolarına rakip olması planlanan "BRICS ortak para birimi" oluşturuyor.
BRICS'in ekonomik hacmi göz önüne alındığında, ortak para biriminin ABD dolarının küresel hegemonyasını kırması bekleniyor.
Topluluğun en güçlü ekonomisi Çin, ortak para birimi fikrinin en büyük destekleyicisi olarak öne çıkıyor. Güney Afrika gibi görece küçük ekonomiye sahip üyeler ise bu konuda çekimser davranıyor.
Nitekim ortak para birimine geçiş, Çin'e gerek BRICS içinde gerekse rakibi ABD karşısında çok güçlü avantajlar sağlarken Güney Afrika gibi kırılgan ekonomiler açısından ulusal para birimi yerine ortak para birimi kullanmak soru işaretleri oluşturuyor.
(AEK)