* Fotoğraf: NASA.
ABD Havacılık ve Uzay Ajansı'nın (NASA) James Webb Uzay Teleskobu (JWST), Güneş Sistemi ana Asteroid Kuşağı'nda bulunan ve dünya okyanuslarının kaynağı olabileceği değerlendirilen ilk su keşfini yaptı.
Anadolu Ajansı'nın haberine göre, NASA'nın yaptığı açıklamada, Webb teleskobu keşfinin bilim insanlarına dünya okyanuslarının nasıl oluştuğuna dair fikir verebileceği belirtildi.
Webb teleskobunun yakın kızılötesi tayfçeker cihazını kullanan astronomlar, Jüpiter ve Mars arasında yörüngede bulunan 238P/Read Kuyruklu Yıldızı'nın etrafında su buharı bulunduğunu doğruladı.
Araştırma, Nature dergisinde yayımlandı.
Hâlâ gizemini koruyor
Webb Gezegen Bilimi Projesi'nde çalışan bilim insanı ve çalışmanın yazarlarından Dr. Stefanie Milam, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şöyle dedi:
"Bildiğimiz kadarıyla evrende yaşam barındıran tek gezegen olan dünyamızdaki suyun buraya nasıl geldiği hâlâ gizemini koruyor.
"Güneş Sistemi'ndeki su dağılımının öyküsünü anlamak, diğer gezegen sistemlerini ve dünya benzeri bir gezegene ev sahipliği yapıp yapamayacaklarını anlamamıza yardımcı olacaktır."
Karbondioksit yok
Read Kuyruklu Yıldızı'nın asteroit kuşağında bulunan bir ana kuşak kuyruklu yıldız olduğu, belirli dönemlerde koma adı da verilen halesinin ve kuyruğunun ortaya çıktığı, sınıflandırmasının ise 2006'da Michael Read ve diğer iki bilim insanı tarafından yapıldığı kaydedildi.
Öte yandan, Webb'den gelen ölçümler, 238P/Read Kuyruklu Yıldızı'nda karbondioksit olmadığını gösterdi.
(TY)