Paris İklim Anlaşması'nın imzalanmasının ardından tüm dünya kömürden vazgeçerken yenilebilir enerji alanında da ülkelerin harekete geçmesi gerekiyor.
Paris'te gerçekleşen COP21 iklim görüşmeleri sırasında güneş enerjisi alanında dünyanın önde gelen sivil toplum kuruluşları birleşerek Küresel Güneş Enerjisi Konseyi'ni kurmuştu.
Konsey tarafından yapılan ilk açıklamada güneş enerjisinin hali hazırda en hızlı ve kolay erişilebilir enerji kaynaklarından biri olduğu ve teknoloji fiyatlarının hızla gerilemeye devam ettiği ifade edilmişti.
Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın (IRENA) Yenilenebilir Kapasitesi İstatistikleri 2016 adlı raporuna göre, 2015 yılında yenilenebilir enerji tarihteki en hızlı büyümeyi gerçekleştirdi.
Güneşte maliyet yüzde 80 düştü
2015 yılında güneş kapasitesi 47 gigawatt/GW (yüzde 26) artarken, maliyetler ise 2010 yılına göre yaklaşık yüzde 80 düşmüş durumda.
Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER), Paris İklim Anlaşması’nın ardından Türkiye’nin güneş potansiyelini kullanması gerektiğini belirterek acil taleplerini dile getirdi.
Hedef 10 bin megawatt
Türkiye, Paris İklim Anlaşması kapsamında sunduğu Ulusal Niyet Katkı Beyanı’nda belirtildiği üzere 2030 yılında 10 bin megawatt/MW’lık güneş enerjisi kurulu gücü hedefliyor.
GÜNDER’e göre bugün itibari ile Türkiye'de 400 MW’lık kurul güç mevcut, onaylamış mevcut projelerin gücü ise 3 bin MW’ı aştı.
GÜNDER Başkanı Dr. Kemal Gani Bayraktar, Türkiye’nin coğrafi konumu gereği güneş açısından çok önemli bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çekerek şöyle dedi:
“Fosil yakıtlardan kaçış ve enerjide dönüşüm hali hazırda Dünya’da başladı. Bu dönüşüm, Türkiye için önemli bir fırsat penceresi açıyor. Güneş enerjisi hızlı, kolay erişilebilir, ısınmadan elektriğe kadar birçok alanda kullanılabilir, yüksek istihdam yaratan bir sektör olarak hem düşük karbonlu gelişebilecek ekonomimize hem de enerji ihtiyacımıza katkı sağlayacak temiz ve yerli bir enerji kaynağı. Böylelikle Türkiye enerji bağımsızlığını sağlamanın yanında, küresel iklim değişikliği mücadelesinin önemli aktörlerinden biri olabilir.”
GÜNDER'in talepleri
GÜNDER'in karar vericilere önerileri şöyle:
* 2023 yılına kadar en az 20,000 MW yeni lisans kapasitesi ihdas edilmeli, bununla ilgili başvuru bölgeleri ve şartları acilen açıklanmalı.
* Karapınar, Karaman, Niğde ve Van gibi güneş enerjisi ihtisas yatırım alanları ile ilgili mevzuat bir an önce tamamlanmalı, bu bölgelerle ilgili altyapı eksiklikleri tamamlanmalı.
* “Güneş kentleri” konseptiyle, belediyelere hibe destekleri verilerek, tüketimlerini bu kaynaktan karşılamaları sağlanmalı.
* Binaların ve şehirlerin tasarımında güneşten yararlanma öncelikli olmalı.
* Ulusal enerji tüketiminin en az üçte birini oluşturan ısıtma ve soğutma ihtiyaçlarının giderilmesinde öncelikli olarak güneş ısıl teknolojilerinden yararlanılmasına ve bu sayede kademeli olarak doğal gaz tüketiminin azaltılmasına yönelik bir eylem planı oluşturulmalı.
* Mevcut çatılar güneşten hem elektrik hem de ısı üretimi açısından azami fayda sağlayacak şekilde ülkemiz düşük karbon hızlı büyüme sürecine ivedi dahil edilmeli.
* Ulaşım ve taşımacılıkta da güneş enerjisiyle bütünleşik çözümler geliştirilmeli. (NV)
Kömürden kurtul haftası4-15 Mayıs tarihleri arasında 5 kıtadan 13 ülkede yaşamı savunan milyonlar fosil yakıt karşıtı "Break free from fossil fuels/Kömürden kurtul" hareketi başlatıyor. Bu harekete Fosil Yakıtlardan Kurtul İnisiyatifi, mevcut sanayi ve enerji kirliliğine ek olarak 4 yeni termik santral projesinin planlandığı Aliağa’dan ses verecek. 15 Mayıs’ta tüm yaşam savunucuları İzmir Aliağa’da bir araya gelecek. Fosil Yakıttan Kurtul İnisiyatifi (Breakfree) sitesine ulaşmak için tıklayın. |