İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebini değerlendiren İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 4 Ağustos'ta gazete yönetimine tebliğ ettiği bir kararıyla, gazete yayınını 5 Ağustos'tan itibaren 15 gün süreyle durdurdu.
Karara Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Başkanı Ahmet Abakay, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı Hürriyet Şener ve Demokratik Toplum Partisi (DTP) Genel Başkan Yardımcısı Hasip Kaplan tepki gösterdi.
Fırat: Hukuksuzluk süreç sürerse AİHM'e gideriz
Mahkeme kararında, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 04.08.2006 tarih 2006/1374 soruşturma sayılı talebinin yasal ve yerinde görüldüğü, suça konu gazete nüshası ve daha önce soruşturma açılan gazete nüshaları bir bütün olarak değerlendirildiğinde Ülkede Özgür Gündem isimli gazetenin sürekli olarak terör örgütü propagandası içeren yayınlar yaptığı anlaşıldığı belirtiliyor.
Kararda, Ülkede Özgür Gündem isimli gazetenin 5532 sayılı yasa ile değişik 3713 sayılı yasanın 6/son maddesine göre basın ve dağıtımının tedbir olarak 15 gün süreyle durdurulması öngörülüyor, gereğin yapılması için evrakın İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'na gönderilmesi isteniyor.
İHD İstanbul Şubesi'nde önceki gün (5 Ağustos) bir basın toplantısı düzenleyen gazetenin haber müdürü Nurettin Fırat, kapatma kararının Cumhurbaşkanı Sezer'in Anayasa Mahkemesi'ne taşıdığı düzenlemeye dayandırıldığını ifade ederek, hukuksuzluk olarak nitelediği sürecin sürmesi halinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvuracaklarını söyledi.
TMY ile savcıların eline çarçabuk gazete kapatma yetkisi verildiğini açıklayan Nurettin Fırat, yayın durdurma cezasının bir yargılamaya bile konu olmadığını, hukuka aykırı hareket edildiğini savundu. Fırat, Türkiye'yi AİHM'de mahkum ettiren Vakit gazetesinin açtığı davaya da atıf yaparak, aynı yolu izleyebileceklerini ifade etti.
Şener ve Sarısözen: Halk olup bitenleri öğrenemeyecek
Basın toplantısında söz alan İHD'den Hürriyet Şener ise, gazetenin Güneydoğu'da yaşanan insan hakları ihlallerinin ve Kontrgerilla cinayetlerinin ortaya konmasında önemli bir rol oynadığını belirterek kararla bölgedeki gelişmelerden halkın bilgilendirilmesinin önüne geçildiğini açıkladı.
Toplantıda söz alan gazetenin yazarlarından Veysi Sarısözen de, geçen hafta Başbakan Erdoğan'ın PKK'ye yönelik plan bulunup bulunmadığını soran bir muhabire "ihanet sorusu" diyerek gösterdiği sert tepkiye değindi. Sarısözen, amacın halkın bölgede yaşananlardan haberdar olmasını engellemek olduğunu kaydetti.
Basın açıklamasına DTP, Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP), Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen), Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM), Barış Anneleri, Bilim Eğitim Estetik Kültür ve Sanat Araştırmaları Vakfı (BEKSAV), Gökkuşağı, Emekçi Kadınlar Derneği (EKD), Sosyalist Gençlik Derneği (SGD), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Tutuklu Aileleriyle Dayanışma Derneği'nin (TUAD) de aralarında bulunduğu çok sayıda kurum destek verdi.
ÇGD: TMY'yi düzeltmek için çalışmalıyız
Kararın kendisi için sürpriz olmadığını açıklayan ÇGD Genel Başkanı Ahmet Abakay ise, son dönemde yapılan yasal hazırlıklarla gazetelerin kapatılması, gazetecilerinse tutuklanması sürecine girildiğini savundu.
"Bu yasayı (TMY çıkanlar suçludur, bunun sorumlusu da hükümettir. Adalet Bakanı Çiçek, TMY için 'umarım uygulanmaz' diyordu. Yasalar uygulanmak içindir" diyen Abakay, Cumhurbaşkanı'nın Anayasa Mahkemesi'nde açtığı davanın olumlu sonuç vermesini de diledi.
Abakay, TMY'nin değiştirilmesi girişimlerinin Ülkede Özgür Gündem gibi yayınlar için tasarlandığını ifade ederek, "TMY'yi protesto etmek yeterli değil. Yasanın düzeltilmesi için elimizden geleni yapmalıyız" diye konuştu.
DTP: Düşünce ve örgütlenme özgürlüğü ortadan kalkıyor
Gazetenin kapatılmasına bir tepki de DTP'den geldi. DTP Genel Başkan Yardımcısı Hasip Kaplan, kapatmayı "muhalif basının sesini kısmaya yönelik, Anayasa ve uluslar arası sözleşmelere aykırı, Avrupa Birliği müzakere sürecini olumsuz etkileyen, düşünce ve örgütlenme özgürlüğünü ortadan kaldırtan bir durum" olarak nitelendirdi. (EÖ)