Niğde Haber Gazetesi'nden Ahmet Öncü ile Muhammet Yılmaz, Hamle Gazetesi'nden Fatih Kızılkaya ile İsmail Çizmeci ve Anadolu Haber Gazetesi'nden Feyzi Büyükvural katıldı.
Eğitim Programına yerel gazetecilerden başka yaygın medya temsilcileri de yer aldı.
Öncelikle toplumu doğru bilgi edinmenin ve bilgiye erişmenin değeri konusunda aydınlatmak, ifade özgürlüğünün sınırlarını genişletmek, hak ihlallerini izlemek, haberleştirmek, Kamu yönetimine katılımı arttırmak için yerel medyayı, çok sesliliği desteklemeyi ve güçlendirmeyi çalışmalarına amaç edinen, insan, kadın ve çocuk haklarının medyada daha sık ve daha nitelikli bir biçimde ele alınmasını özendirmek, gazetecilik ve habercilik standartlarını, mesleki etik anlayışını yerleştirme ve geliştirme çabalarından dolayı proje yöneticilerini, proje danışma kurulunu, IPS İletişim Vakfını ve Unicef'i içtenlikle kutluyoruz.
Çocuğun toplumda bireysel bir yaşantı sürdürebilmesi için her yönüyle geleceğe hazırlanmasının ve Birleşmiş Milletler sözleşmesinde ilan edilen ülküler ve özellikle barış, değerbilirlik, hoşgörü, özgürlük, eşitlik ve dayanışma ruhuyla yetiştirilmesinin gerekliliğini göz önünde bulundurarak, çocuğun kişiliğinin tam ve uyumlu olarak gelişebilmesi için mutluluk, sevgi ve anlayış havasının içindeki bir aile ortamında yetişmesinin gerekliliği üzerinde durarak "Yerel Medyada Çocuk Hakları Haberciliği Eğitim Programı"nı düzenleyenlere şükran duygularını ifade etmek yerinde bir kadirşinaslık olsa gerek diye düşünüyoruz.
Eğitim Programında; çocuk hakları ve habercilik, çocuk hakları sözleşmesi, Türkiye'de 1000 yıl kalkınma hedefleri, haberin konusu olarak çocuğun hakları, çocuğun medyada kullanılmasına yönelik haklar, haber kaynağı olarak çocuklar, etik, medyada çocuk hakları ihlalleri, çocukları medyada temsili, çocukların düşüncelerini açıklama hakkı, çocukların düşünce özgürlüğü, çocukların medyaya katılımı, çocuk medyası, çocuklarla ilgili haber yapmak, çocuklarla röportaj yapmak konuları ele alındı, tartışıldı.
Proje danışmanı Nadire Mater, Unicef Türkiye Temsilcisi Sema Hosta, Antalya Barosundan avukat Yasemin Onat, Eskişehir Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden Yardımcı Doç. Dr. İncilay Cangöz, Çocuk Hakları Koalisyonu'ndan Doç. Dr. Serdar Değirmencioğlu ve Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Ragıp Duran'ın sunumlarında geleceğimizin güvencesi çocuklarımız vardı.
Suça itilmiş çocuklar vardı. Horlanmış, dışlanmış, terkedilmiş, korunmağa muhtaç çocuklar, başarılı çocuklar, örselenmiş çocuklar vardı. Çocuk hakları ihlalleri vardı.
İki gün süre ile bunları tartıştık medya haberlerini inceledik, medya dilini konuştuk kısacası geleceğimizi, bugünün küçüğü yarının büyüğü çocuklarımızı, her yıl önlenebilir nedenlerden dolayı meydana gelen binlerce çocuk ölümünü, ilköğretim çağında olup da okula gitmeyen bir milyon çocuğu, çeşitli işlerde çalışan 1,6 Milyon çocuğu, sokaklarda yaşayan sayıları milyonu aşan korunmağa muhtaç çocukların medya ile ilişkisini bu konudaki medya sorumluluğunu tartıştık, atölye çalışmalarına indirgedik.
Yerel Gazete, Radyo, TV çalışanları için düzenlenen bu tür programların yaygın basın çalışanları içinde düzenlenmesinde büyük yarar olacağına inanıyoruz.
Çocuklarımız üzülmesin, çocuklarımız örselenmesin, çocuklarımız ölmesin ve cehaletin kurbanı olmasın. (AÖ/BA)