Haberin Kürtçesi için tıklayın
Bir grup çocuk hakları aktivisti Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla bir video yayınladı.
Çocuk haklarının Türkiye’deki durumuna değinen videoda, cinsel istismarla ilgili çıkarılmaya çalışılan yasa ve çocuk hakları için çalışmalar yürüten Gündem Çocuk Derneği’nin faaliyetlerinin durdurulmasına da tepki gösterildi.
TIKLAYIN - GÜNDEM ÇOCUK: ÇOCUĞUN GÜNDEM OLMASI BİZİM YAŞAM BİÇİMİMİZ
Çocuk yaşta zorla evlilikler, çocukların yaşam hakkı, mülteci çocukların hakları, çocuk hak ihlallerinde cezasızlık, çocuğun cinsel istismarı gibi Türkiye’de yaşanan hak ihlallerine dikkat çekildi.
Facebook ve Twitter üzerinden yaygınlaştırılan videoda “hükümetin çocuk hakları örgütlerini kapatmak yerine ne söylediklerine kulak vermesi gerektiği” vurgulandı. (YY)
TIKLAYIN - SALMAN: HAK SAVUNUCUSU DERNEKLERE ASIL ŞİMDİ İHTİYAÇ VAR
Gündem Çocuk hakkında |
2005’te Ankara’da kuruldu. Çocuk gelişimci, sosyal hizmet uzmanı, sosyolog, psikolog, hukukçu, eğitimci, mimar, akademisyen, yayıncı gibi meslek gruplarından uzmanlar dernekte çalışıyor. Amaçlarını, “her çocuğun hak sahibi, eşit, özgür ve onurlu birer birey olarak, barış içerisinde, iyi ve mutlu bir yaşam sürmesi için çocukların yararına bütüncül bir dönüşümü ısrarla savunmak” olarak tanımlıyorlar. Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına dair Sözleşme, dernek çalışmalarının temel dayanağı. Genel faaliyetlerini şöyle tanımlıyorlar: “Bütün çocukların eşit, özgür ve onurlu bir birey olarak barış içinde yaşadığı bir ülke ve bir dünya için çalışıyoruz. Bu dönüşümü gerçekleştirmek için, çocukların hayatını etkileyen her alanda ve her düzeyde faaliyet gösteriyoruz. Kamu politikalarını etkilemek üzere lobicilik de yapıyoruz, çocukları güçlendirmek için saha çalışmaları da yürütüyoruz. Sivil toplum örgütleri, yerel yönetimler, kamu kuruluşları, üniversiteler ve çocuğa yönelik çalışmalar yürüten kişi ve kuruluşlarla işbirliği yapıyor, bilgi ve deneyim paylaşımı sağlıyoruz.” Faaliyet durdurma kararıyla yarım kalacak olan çalışmalarını Twitter hesabından şöyle sıraladılar: “Okullarda Fiziksel Güvenlik Projesi, Çocuklara Yönelik Ticari Cinsel Sömürüye Son Projesi, Çocuk Hakları Akademisi, Türkiye'de Çocuğun Yaşam Hakkı Raporu çalışması, Türkiye'de Çocuğa Yönelik Ayırımcılık Raporu çalışması, Çocuklar için Yazı Akademisi, Eksi18 Çocuk Gazetesi çalışması, Çocuk İstismarı konulu Hukuk Kliniği çalışması, çocukların mağdur olduğu cinsel istismar davalarının takibi, çocuk işçiliği ile mücadele raporu çalışması, Afganistanlı mülteci çocuk Lütfullah Tacik'in öldürülmesi davası takibi, istismar mağduru çocuklar ve aileleri için danışma hizmeti.” Daha geniş bilgi için internet sitesine buradan ulaşabilirsiniz. |