AİHM'den "öncelikli inceleme" istendi
Gazete adına Avukat Özcan Kılıç'ın yaptığı başvuruda, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in de Anayasa Mahkemesi'ne taşıdığı TMY'nin 6/2-son maddesinin "öncelikli incelemeye alınması" istendi.
Başvurusunda gazete yayınının "yargılama sonucunda değil, mahkeme kararıyla tedbiren durdurulduğu"nu belirten Kılıç, yazı ve haberlerin yayımlanması gerekçe gösterilerek henüz yayımlanmamış gazete sayıları için de yasaklama kararı verildiğini kaydederek, bunun "sansür uygulaması" olduğunu ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 10. maddesine aykırı olduğunu savundu.
"Bilgi edinme ve ifade özgürlüğü hakları ortadan kaldırıldı"
Başvuruyu gazetenin İmtiyaz Sahibi Lütfi Ürper, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Özlem Aktan, Genel Yayın Yönetmeni Yüksel Genç ve Haber Müdürü Nurettin Fırat adına yapan Kılıç, gazeteye yönelik uygulamanın "bilgi edinme ve ifade özgürlüğünü kullanma hakkının ortadan kaldırılmasına yönelik" olduğunu ileri dürdü.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 6 Mart'ta aldığı bir kararla, 5532 sayılı yasa ile değişik 3713 sayılı TMY'nin 6/2- son maddesine dayanarak "Gündem" gazetesine bir ay yayın durdurma cezası vermişti.
Mahkeme "demokratik hayatın sürdürülebilirliği için" yaptı
Karara, gazetenin 2 Mart 2007 tarihli sayısında 1. sayfadan yayımlanan "Öcalan' ı zehirliyorlar" başlıklı yazıda "suçlunun övüldüğü"; 7. sayfada yer alan "Kalkan: Gerillaya katılım yüksek" başlıklı yazıda, "terör örgütü PKK / Kongra Gel'in propagandasının yapıldığı" iddia edilmişti.
Mahkeme, "toplumdaki demokratik hayatın sürdürülebilirliği için müdahalenin gerekli olduğuna" kanaat getirmişti.
Aynı yargıç, gazetenin bir ay yayınının durdurulması yönünde 6 Mart günü, ikinci bir karar çıkardı. Yargıç, gazetenin 2 Mart ve 5 Mart 2007 tarihli sayılarında 1. sayfada yer alan "Kürtlerden Öcalan çağrısı" ile aynı gazetenin 7. sayfasında yer alan "Kalkan: Gerillaya katılım yüksek" başlıklı yazıda, "terör örgütünün propagandasının yapıldığı" savunulmuş ve yine ceza "toplumdaki demokratik hayatın sürdürülebilirliği için gerekli" bulunmuştu.
Sezer, Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı
Cumhurbaşkanı Sezer, TBMM Genel Kurulu'nca 29 Haziran 2006'da kabul edilen ve 18 Temmuz'da da Resmi Gazete'de yayımlanan 5532 sayılı "Terörle Mücadele Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" un 5 ve 6. maddelerinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.
Sezer'in eleştirdiği Anayasaya aykırı düzenlemeler arasında söz konusu 6/2-son maddesi de bulunuyordu. Gazete sahipleri ve yayın sorumluların verilen yüksek adli para cezaları da iptal başvurusuna konu olmuştu. 5 Eylül'de açıklama yapan Anayasa Mahkemesi,başvuruyu esastan görüşeceğini açıklamıştı. Ancak şu ana kadar konuyla ilgili bir karar alınmadı. (EÖ/TK)