İstanbulda görev yapan 102 hekim ve sağlık personeli dün Ankara üzerinden Güneydoğuya gönderildi.
Sağlık Bakanlığının talebi üzerine, Dünya Sağlık Örgütünün stoklarında bulunan çiçek aşıları, şarbona yönelik ilaçlar ile nükleer, biyolojik ve kimyasal silahlara karşı kullanılan kitler Sağlık Bakanlığına iletildi.
Çadır kentler
5-10 bin kişiye bir çadırkent uygulamasına göre planlama yapan bakanlık, 100 bin kişiye sağlık hizmeti verebilecek şekilde düzenleme yaptı. Bakanlık, sayının artması halinde, hazır olan diğer planları uygulamaya koyacak.
Bakanlık, kamplarda dahiliye, genel cerrahi, kadın doğum, çocuk ve ortopedi uzmanları ile ebe ve hemşire olmak üzere toplam bin 80 sağlık personelinin görev yapmasını kararlaştırdı. Kamplara, ilk olarak Doğu ve Güneydoğu Anadoluda görev yapan personel gönderilecek. Bölgede görev alacak personel, özellikle 3 yaşından küçük çocuğu olmayanlar arasından seçildi.
İstanbuldan 102 kişi
İstanbuldaki 24 sağlık kuruluşunda görevli 102 hekim ve sağlık personeli hafta sonu evlerinden telefonla çağrılarak 24 saat içerisinde yola çıkmak üzere hazırlanmaları istendi.
Sağlık Bakanlığı Savunma Sekreterliği Kriz Merkezinin 21.03.2003 tarih ve 50586 sayılı kararı doğrultusunda tebligat yapılan hekimler, dün sabah (Pazartesi) saat 08.00de İstanbul İl Sağlık Müdürlüğünde toplandılar ve Ankara üzerinden Güneydoğuya gönderildiler.
Hekimler ve diğer sağlık personeline nerede, ne kadar süre ile ve hangi koşullarda çalışacakları bildirilmedi.
İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyeleri ve oda avukatları da aynı gün İl Sağlık Müdürlüğüne giderek, Güneydoğuda görevlendirilen hekimlere hukuki durumları ile ilgili bilgi verdi, görevlendirmeye ilişkin itiraz dilekçelerinin örnek metinlerini dağıttı.
İstanbuldan yola çıkan hekimleri, Ankarada da Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi ve Ankara Tabip Odası yöneticileri karşıladı.
Sınır bölgelerinde nükleer, kimyasal önlemleri
Sınıra yakın bölgelerdeki sağlık kurum ve kuruluşlarında eksik olan tıbbi malzeme ve sarf malzemeleriyle aşı, serum, nükleer silah kullanılması durumunda oluşması muhtemel trioid kanseri vakalarına karşı kullanılacak iyot tabletleri ve kimyasal silah tehlikesine karşı kullanılan enjektörlü antropinden oluşan malzemeler ile mülteciler için aile planlaması malzemeleri bölgeye ulaştı.
Bu malzemeler, olası göç dalgasına karşı sorumlu olan Şırnak, Mardin, Batman, Hakkari ve Vana gönderilecek.
Bu arada, Sağlık Bakanlığı, bölgede kurulacak 50 yatak kapasiteli seyyar cerrahi hastanesi için 573 kalem tıbbi cihaz, tıbbi sarf malzemesi, ilaç, aşı ve serum satın almak için pazarlık usulü ihale açtı.
Çiçek aşıları Türkiyede
Irak saldırısı nedeniyle gelişebilecek bulaşıcı hastalıklarla ilgili toplanan Bağışıklama Danışma Kurulu, toplantılarda özellikle çiçek ve şarbon riskini ele aldı.
Sağlık Bakanlığının bulaşıcı hastalıklarla ilgili önlemlerinin şu an için yeterli olduğuna karar veren Kurul, Türkiyede çiçek veya şarbon hastalığıyla ilgili bir tehlike olmadığını belirtti. Kurul, çiçek aşısının,kesin riskler ortaya konulmadan yapılmamasını önerdi.
Diğer yandan, Sağlık Bakanlığı, Türkiyenin elinde çiçek aşısı stoku olmadığı için uluslar arası kuruluşlar ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden yardım talebinde bulundu. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve AB ülkelerinin aşamalı olarak gönderecekleri çiçek aşısının ilk bölümü Türkiyeye ulaştı.
Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütünden şarbona yönelik ilaçlar ile nükleer, biyolojik ve kimyasal silahlara karşı kullanılan kitlerin gönderildiğini açıkladı.
Açıklamaya göre, Dünya Sağlık Örgütü, BM ve UNICEFin yanı sıra Danimarka 10 bin doz, Macaristan ise bin doz çiçek aşısı gönderdi. Norveç biyolojik-kimyasal silahlara karşı 650 bin Euroluk malzeme, Polonya ise korunma malzemeleri yolladı. (MS/BB)