Ankara Valiliği çocuk hakları için çalışan Gündem Çocuk Derneği'ne kapatıldığını bildirdi.
Derneğin üyeleri ve TİHV, Kadın Koalisyonu, Halkevleri gibi kurumların temsilcileri ve çok sayıda çocuk hakları aktivisti derneğin daha önce mühürlenen ofisinin önünde valilikten gelecek ekibi bekliyor.
Saat 18.40 sularında bianet'e bilgi veren Onur Yılmaz önce maliye ekibinin geldiğini, valilikten gelenleri beklediklerini söyledi.
Aynı mekanı kullanan aylık SolFaSol gazetesinin ticari verilerinin karışmaması sağlayacaklarını, kişisel eşyalarını alarak derneğin demirbaşlarını teslim edeceklerini belirtti.
Olağanüstü hal (OHAL) kapsamında çıkarılan 677 sayılı KHK ile aralarında Gündem Çocuk’un da bulunduğu “375 dernek ve 9 basın yayın kuruluşu için kapatılma kararı alınmıştı.
TIKLAYIN - GÜNDEM ÇOCUK: ÇOCUĞUN GÜNDEM OLMASI BİZİM YAŞAM BİÇİMİMİZ
Ne olmuştu?
İçişleri Bakanlığı, Olağanüstü Hal (OHAL) Kanunu 11. maddesi kapsamında 11 Kasım Cuma günü 39 ilde 370 derneğin faaliyetini üç aylığına durdurduğunu duyurdu.
Bakanlık, "FETÖ bağlantılı 153, PKK/KCK bağlantılı 190, DHKP-C bağlantılı 19 ve DEAŞ [IŞİD] bağlantılı 8 olmak üzere toplamda 370 derneğin faaliyeti valiliklerimizce durdurulmuştur" açıklamasını yaptı.
Çocuk hakları için çalışan Gündem Çocuk Derneği de bu kapsamda kapatılan dernekler arasında yer aldı.
İnsan hakları aktivisti Feray Salman bianet'e yaptığı değerlendirmede, derneğe iletilen tebligatta faaliyetlerin durdurulduğuna ilişkin bir gerekçe belirtilmediğini söylemişti:
"Tebligatın üzerinde sadece OHAL Kanununun 11. maddesi uyarınca bu işlemin yapıldığı yazıyordu. Gerekçeyi bilmediğimiz için neden faaliyetleri durduruldu, dernek neden buna maruz kaldı bilmiyoruz."
Gündem Çocuk'tan Emrah Kırımsoy da "Çalışmalarının temelinin Türkiye'nin de taraf olduğu Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına dair Sözleşme olduğunu vurgulamış, "Gündem Çocuk Derneği'nin fiilen faaliyetleri durdurulmuş olsa da çocuğun gündem olması bizim yaşam biçimimiz" demişti.
"Çocuklar için daha iyi bir dünyanın mümkün olduğuna yürekten inanıyoruz."
Dernek hakkında 22 Kasım'da çıkarılan 677 sayılı KHK ile kapatma kararı verildi. (YY)
Gündem Çocuk hakkında |
2005’te Ankara’da kuruldu. Çocuk gelişimci, sosyal hizmet uzmanı, sosyolog, psikolog, hukukçu, eğitimci, mimar, akademisyen, yayıncı gibi meslek gruplarından uzmanlar dernekte çalışıyor. Amaçlarını, “her çocuğun hak sahibi, eşit, özgür ve onurlu birer birey olarak, barış içerisinde, iyi ve mutlu bir yaşam sürmesi için çocukların yararına bütüncül bir dönüşümü ısrarla savunmak” olarak tanımlıyorlar. Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına dair Sözleşme, dernek çalışmalarının temel dayanağı. Genel faaliyetlerini şöyle tanımlıyorlar: “Bütün çocukların eşit, özgür ve onurlu bir birey olarak barış içinde yaşadığı bir ülke ve bir dünya için çalışıyoruz. Bu dönüşümü gerçekleştirmek için, çocukların hayatını etkileyen her alanda ve her düzeyde faaliyet gösteriyoruz. Kamu politikalarını etkilemek üzere lobicilik de yapıyoruz, çocukları güçlendirmek için saha çalışmaları da yürütüyoruz. Sivil toplum örgütleri, yerel yönetimler, kamu kuruluşları, üniversiteler ve çocuğa yönelik çalışmalar yürüten kişi ve kuruluşlarla işbirliği yapıyor, bilgi ve deneyim paylaşımı sağlıyoruz.” Faaliyet durdurma kararıyla yarım kalan çalışmalarını Twitter hesabından şöyle sıralamıştı. "Okullarda Fiziksel Güvenlik Projesi, Çocuklara Yönelik Ticari Cinsel Sömürüye Son Projesi, Çocuk Hakları Akademisi, Türkiye'de Çocuğun Yaşam Hakkı Raporu çalışması, Türkiye'de Çocuğa Yönelik Ayırımcılık Raporu çalışması, Çocuklar için Yazı Akademisi, Eksi18 Çocuk Gazetesi çalışması, Çocuk İstismarı konulu Hukuk Kliniği çalışması, çocukların mağdur olduğu cinsel istismar davalarının takibi, çocuk işçiliği ile mücadele raporu çalışması, Afganistanlı mülteci çocuk Lütfullah Tacik'in öldürülmesi davası takibi, istismar mağduru çocuklar ve aileleri için danışma hizmeti.” Derneğin yarım kalan çalışmalarıyla ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Dernek hakkında daha geniş bilgi için internet sitesine buradan ulaşabilirsiniz. |