Nazım Hikmet’in doğumunun 106. yıldönümü kutlamalarında, mezarının Türkiye’ye getirilmesi bir kez daha gündeme geldi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Hikmet’in Türkiye’deki son 12 yılını İsmet İnönü iktidarı dönemince hapiste geçirdiğinin, Demokrat Parti’nin affıyla özgürlüğüne kavuştuğunun altını çizdi.
Günay, "Aradan sosyal demokrat kültür bakanları geçti ama, gene çözersek, biz çözeceğiz, Adalet ve Kalkınma Partisi'ndeki (AKP) sosyal demokratlar” dedi ama, “Hikmet'i bu saatten sonra yattığı topraklarda rahatsız etmeyelim” diye ekledi:
"Hikmet, Türkiye’de yaşadığı dönemde hak ettiği sevgi ve saygıyı göremedi, siyasal iktidarlarla sürekli çatışma halinde kaldı, Türkiye’deki son 12 yılını cezaevlerinde geçirdi, sonra da ülkesini terk etmek zorunda kaldı."
"Ailesinin kararı olmadan mezarı taşınamaz"
"Bu kadar büyük bir memleket özlemiyle ölen bir şairi saygıyla anmak bizim için bir borç" diyen Günay, bu anının kendilerine yüklediği bir vasiyetin de olduğunu belirtti.
Hikmet’in, bir şiirinde, Anadolu’da bir çınar ağacının altına gömülmek istediğini yazdığını anımsatan Günay, yıllardan beri bunun dile getirilmesine rağmen gerçekleştirilemediğini belirtti:
"Bunun gerçekleşmesi için sadece bizim kararımızla değil, gömülü olduğu topraklardaki yönetimin kararı, ailenin bugünkü mirasçılarının kararıyla oluyor. Bu çevrelerden, mezarının Türkiye’ye getirilmesi konusunda, bizim arayışımıza yöneltilmiş olumlu bir yanıt yok. Nazım Hikmet Vakfı'yla da görüştüm."
Radikal gazetesinin haberine göre Günay, "Nazım'ın vasiyetine devlet sahip çıkmamış. Son eşinin (Vera Tulyakova) Nazım'dan önceki evliliğinden olan bir kızı (Anna Stepanova) var, o da sıcak bakmıyor. Benim dönemimde Türkiye'ye getirilip çınar ağacı altına gömülmesini isterim" dedi.
"Bu ülke aydınlarına kıydı"
Günay sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu konuda, alınmış bir mesafe yok. Belki Moskova’ya gittiğimde temaslarda bulunarak, somut bir adım atılmasını sağlayabilirim. Ama vasiyeti bir anlamda gerçekleşti. Anadolu’daki birçok köy, Hikmet’i alıp, çınar ağacının altına gömmek istediklerini söylediler. Bu vasiyet, manevi anlamda gerçekleşmiş oldu. Rusya’ya gidenler, onu ziyaret ediyorlar. Orada da bir anıt aslında; Türkiye'yle Rusya arasındaki bir kültür köprüsü."
Hikmet'in Türkiye edebiyatını dünyaya taşıdığnı ifade eden Günay, "Bu ülke, aydınlarına bir dönem kıydı" dedi. (GG/TK)