Diyarbakır'da yayın yapan Gün FM ve Gün TV Genel yayın Yönetmeni Cemal Doğan, Farklı Dil ve Lehçelerde Yayın Yönetmeliği'yle ilgili bu sorular soruyor.
Doğan'a göre; Yönetmelik Avrupa Birliği (AB) Uyum Yasaları çerçevesinde çıkartılmış ve "Kürtçe yayın yapabilme yolunu açma" şeklinde tanıtılmıştı.
İlk taslak daha iyiydi
Bianet'in sorularını yanıtlayan Doğan, yönetmeliğin, daha önce duyurulan ve Dışişleri Bakanlığı'nın eleştirisi üzerine geri çekilen ilk taslaktan daha geri olduğunu düşünüyor.
Cemal, Yönetmelikteki, "Yerel ve bölgesel TV'ler bu konuda bir talepleri olursa RTÜK o yayın kuruluşunun yayın yaptığı bölgedeki izleyici ve dinleyici profili çıkarır" düzenlemesini kasıtlı buluyor.
Böylece "yayın izni verilmemesine yasal bir gerekçe oluşturulmuş" ki Doğan bunu anayasanın eşitlik ilkesine aykırı buluyor.
"Türkçe yayın yapanların kriterlerine bakın"
Yayın yönetmeni, başta sorduğunu, "Doğu ve Güneydoğu illerinin yüzde 80'i Kürtçe'nin Kurmançî lehçesini konuşuyor," sözleriyle kendisi yanıtlıyor.
Doğan, yönetmeliğin getirdiği kısıtları şöyle özetliyor:
* Bir haber müdürü ve spikerin gerekli vasıfları taşıyıp taşımadıkları değerlendirilecekmiş. O zaman, lütfen bu kriterleri şu anda Türkçe yayın yapan ses sanatçısıyken bir günde spiker olan, mankenken bir günde program yöneticisi olanlara uygulayın.
* Tıpkı Kürtçe kurs açmak isteyen dershanelere çıkarılan engeller gibi. Kapı 1.90 cm olacakmış odanın büyüklüğü, yangın merdiveni...vs. Yani yasal olan hakkını alabilmek için onlarca bürokratik engeli aşmaya çalışmak lazım. (EÖ)