Kendisini teori adamı olarak görmeyen 68 yaşındaki Mujica ile ayaküstü bir röportaj yaptık.
Latin Amerikadaki siyasi gelişmeler göz önüne alındığında (Brezilyada Lulanın seçim zaferi, Bolivyada Moralesin son seçimlerde aldığı oylar vb.) sola doğru bir değişimden bahsetmek mümkün mü?
Latin Amerikanın her ülkesinin ayrı ayrı sorunları var. Arjantin için dış borçlar ağır bir sorunken, Bolivya yoksullukla baş etmeye çalışıyor. Biz burada Arjantin ve Uruguaydaki dış borç sorununu, özelleştirmeleri konuştuk. Niçin yabancı sermayenin işgali altındayız, niçin hala IMF direktifleri bizim hayatımızı belirliyor? Bu yalnızca hükümetlerin değil, alternatif siyasi hareketlerin de problemi.
Şunu düşünüyorum: Anti global bir hareket yaratmak tek tek ülkelerin kendi sorunlarını aşıp globalizmin kökenindeki şeye karşı ortak mücadele etmesinden geçiyor. Ben entelektüel bir insan değilim. İşlerimi pratik hallederim, hissettiğim yalnızca Latin Amerikada değil, bütün bir dünyada yeni bir dalganın oluşmaya başladığı. Bu dalgayı ortaya çıkarmak, ancak temel sorunlarla hesaplaşmaktan geçiyor.
Bir de MST (Topraksız Köylü Hareketi) gibi klasik olmayan organizasyonlar var. Buna benzer yeni tür hareketler hakkında ne düşünüyorsunuz?
Tarih devam ediyor. Tarihin akışının önünü kesemezsiniz. MST gibi hareketler yalnızca tepkisel olduğundan değil, farklı türden mücadele yöntemleri geliştirdiği için de önemli. Bugün tarihe karşı bir meydan okuma yaşanıyor. İşsizlik, yoksulluk, açlık, diktatörlerin baskısı, savaş gibi şeylere karşı insanlar daha çok meydan okumaya başladı. Biz diktatörlerin baskısına karşı daha çok motive olmalıyız. Mesela, Frei Amplio 40 yıldır diktatörlere karşı verilen mücadelenin taşıyıcısı bugün. Artık diktatörlerin zulmünü kaldırma zamanı. (NK/BB)