Çocuk kitapları yazarı Sevim Ak, Vasconcelos'un Şeker Portakalı'nın çocuklara uymayan bölümler içerdiği gerekçesiyle okutulmamasının kabul edilemez olduğunu söyledi.
Sevim Ak eseri ödev olarak veren öğretmene soruşturma açılmasını ve kitabın içeriği ve dili gerekçe gösterilerek eleştirilmesini değerlendirdi.
Kitabın Türkiye'de çocuk edebiyatının en fazla okunan eserlerinden biri olduğunu hatırlatan Ak, edebiyat yoluyla farklı kültürleri ve yaşam tarzlarını tanıma imkanı bulunduğunu, kitabın kahramanının nasıl konuşacağını belirleme hakkımız olmadığını hatırlattı.
"Brezilyalı yazar Vasconcelos'un Şeker Portakalı'nın 'Türk adet ve geleneklerine uymayan bölümler var' gerekçesiyle çocuklara okutulmaması düşüncesi kabul edilir şey değil.
"Edebiyat yoluyla kendimize benzemeyen kişileri, farklı kültürleri ve yaşam tarzlarını tanıma şansına erişiriz.
"Kahramanların yaşadıkları yerler, hayat koşulları, düşünme tarzları, yaşı, eğitimi diyalogları belirler. Dil o yaşamların içinden kaynağını alır.
"Kimsenin bir kahramana 'sen neden öyle yaşıyorsun ya da neden öyle konuşuyorsun', demeye hakkı olmadığı alanlardan biridir edebiyat.
"Ayrıca ülkemizde çocuk edebiyatının en çok okunan kitaplarından biri olduğunu, pek çoğumuzu olumlu anlamda derinden etkilediğini bildiğim bu kitaba yönelik sansürü gülünç ve acınası bulduğumu söylemek isterim."
Ne olmuştu?
Behiye Doktor Nevhiz Işıl İlköğretim Okulu'ndaki 7. sınıf Türkçe öğretmeni Jose Mauro de Vasconcelos'un Şeker Portakalı'nı ödev olarak vermiş, bu nedenle hakkında soruşturma açılmıştı.
Velilerden biri, kitabı okuduğunu ve şok olduğunu belirterek kitabın Türk örf ve ananelerine aykırı müstehcen içeriğe sahip olduğunu, içinde birçok argo sözcük ve küfür içerdiğini belirterek öğretmen hakkında soruşturma açılmasını istemişti.
İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü de öğretmen hakkında kitabı neden tavsiye ettiği ile ilgili olarak soruşturma açmıştı. (YY)