Nilüfer Belediyesi "2021 Yılın Yazarı Gülten Akın" etkinlikleri kapsamında bu yıl ilk kez Mektup Ödülü için bir yarışma düzenliyor.
Nilüfer Belediyesi'nin her yıl, Türk Edebiyatı'nda önemli bir yere sahip ve farklı eserler üretmiş bir yazar üzerine yoğunlaşarak onun hayatını, edebiyata bakış açısını ve eserlerini derinlemesine incelemek amacıyla gerçekleştirdiği Yılın Yazarı etkinliklerinde 2021 yılında şair ve yazar Gülten Akın yer aldı.
Nilüfer Belediyesi Kütüphane Müdürlüğü'nün düzenlediği "2021 Yılın Yazarı: Gülten Akın Mektup Ödülü" şairin "edebiyatımıza getirdiği birikimin yol açıcılığıyla yazmaya yönelen, yazmayı uğraş edinenlerin insana, yaşama dair yeni bakış ve yorumlarını içeren çalışmalarının değerlendirilmesi amaçlanıyor.
Herkese açık olan Mektup Ödülü'nde konu iseşöyle:
"Gülten Akın'ın kuvvetli bir etik hatırlatmayı da içeren 'Yanlış mı belledim, insan sorumluluktur' dizesinin odağında; anlamak, anlatmak, anlaşılmak isteğini içeriğinde taşıyan; dünyada, kendinden ve ötekinden sorumlu olmanın anlamını sorgulayan, cinsiyet eşitsizliğinden kaynaklanan sorunlara ilişkin olacak."
Mektup Ödülü'ne başvurmak isteyenler başvuru formunu, Nilüfer Belediyesi'nin tüm kütüphanelerinden, www.nilufer.bel.tr veya Nilüfer Kütüphane sosyal medya adreslerinden bilgisayar çıktısı olarak temin edebilecek.
Ödüle başvurmak isteyenler mektuplarını, 14 Haziran-27 Ağustos tarihleri arasında teslim edebilecekler.
Gülten Akın hakkında
1933'te Yozgat'ta doğdu. İlk şiiri 1951'de Son Haber gazetesinde yayımlandı. Şiirleri daha sonra Hisar, Varlık, Yeditepe, Türk Dili, Mülkiye gibi dergilerde çıktı. 1955'te Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. 1956'da evlendi, beş çocuk büyüttü.
Büyük ölçüde folklor öğelerinden yararlandı. Şiirleri zamanla toplumsal sorunlar üzerinde yoğunlaştı.
Akın, şiir üzerine yazılarından oluşan "Şiiri Düzde Kuşatmak" (1983) kitabında, halk kaynağına inme isteğini, "Halkta var olan öz ve biçimi diyalektik olarak yükseltmek, şiiri yükseltirken halkın yaşamının ve yaşam biçimlerinin yükselmesine yardımcı olmak" sözleriyle açıklıyordu.
1956'da Yaşar Cankoçak'la evlendi. 1958-1972 arasında Gevaş, Alucra, Gerze, Saray ilçelerinde yaşadı. Kahramanmaraş'ta avukatlık ve öğretmenlik yaptı.
1972'de Ankara'ya yerleşti. Türk Dil Kurumu Derleme ve Tarama Kolu'nda çalıştı. Kültür Bakanlığı Yayın Danışma Kurulu üyeliği yaptı. İnsan Hakları Derneği, Halkevleri, Dil Derneği gibi örgütlerde kurucu ve yönetici olarak görev aldı. 1978 yılında emekliye ayrıldı. 4 Kasım 2015'te hayatını kaybetti. (AÖ)