Görsel: Sosyal medya
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) önceki dönem Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) önceki dönem Eş Başkanı Gültan Kışanak hakkında, “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla açılan davanın 10’uncu duruşması, Malatya 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı.
JinNews'te yer alan habere göre, duruşmaya, Gültan Kışanak tutuklu bulunduğu Kandıra F Tipi Kapalı Cezaevi’nden, avukatları Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, Mehmet Emin Aktar ve Mesut Beştaş ise Diyarbakır Adliyesi’nden Ses Görüntü ve Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı. Sebahat Tuncel ise hastane sevki nedeniyle karantinada olduğu gerekçesiyle duruşmaya katılmadı.
Önceki celselerde verilen mütalaayı tekrarlayan iddia makamı, yargılamanın yapıldığı dosyanın Gültan Kışanak hakkında Kobanê olaylarına ilişkin Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan dava ile birleştirilmesi önerisinin beklenilmesine, birleştirilen dosya için mütalaanın hazırlanması için dosyanın kendilerine tevdi edilmesini belirterek, sanıkların tutukluluk halinin devam etmesini talep etti.
“Mahkemeniz üzerinde baskılar var”
Kışanak, dosyanın 4 yıldır mahkemenin elinde olduğuna işaret ederek, “Dosya elinizde. Dosyanın tamamı siyasi saiklerle açılmıştır. Gündemde, seçimler var. Bundan kaynaklı da mahkemeniz üzerinde baskılar var. Hukukun, siyasi saiklere boyun eğmemesini temenni ediyorum” dedi.
Avukat Mehmet Emin Aktar, 4 yıldır sanal bir yargılama yapıldığını belirterek, yapılan yargılamanın keyfi olduğunu ve hukuka aykırı olduğunu söyledi.
Avukat Mesut Beştaş ise Ankara’da Kobanê olaylarına ilişkin açılan davada Kışanak’ın da olduğunu hatırlattı ve şöyle dedi:
“Müvekkilimin, Kobane olaylarına kadar bildiğim kadarıyla HDP üyeliği yok. Bu dosya ile bazı odakların müvekkilimin azami tutukluluk süresini aşabileceği korkusundan kaynaklı tahliye olabileceğinden açıldı. Müvekkilimin Kobane olayları ile nasıl bir bağlantısı var, onu da anlamış değiliz” sözlerine yer verdi. Beştaş, tahliye talebinde bulundu.
Duruşma 21 Mayıs’a ertelendi
Mahkeme heyeti, söz konusu Toplu İş Sözleşmesi’nin bir örneğinin istenilmesine ilişkin DBB’ye müzekkere yazılmasına, dosyanın Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dosya ile birleştirilme önerisinin akıbetinin beklenilmesine, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek, bir sonraki duruşmayı 21 Mayıs’a erteledi.
Hüküm istinafta bozuldu
Haklarında Malatya 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın 1 Şubat 2019 tarihinde görülen karar duruşmasında Sebahat Tuncel’e "örgüt üyesi olmak" ve "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla 15 yıl, Gültan Kışanak’a ise 14 yıl 3 ay hapis cezası verilmişti. Sebahat ve Gültan’ın avukatları, mahkemenin verdiği kararı istinaf mahkemesine taşımıştı. Yerel mahkemenin verdiği hükmün, Antep Bölge Adliye Mahkemesi 18'inci Ceza Dairesi tarafından bozulmasının ardından dava Malatya 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülmeye başlandı.
(EMK)