Açlık grevindeki eğitimciler Nuriye Gülmen’in babası Şaban Gülmen ile Semih Özakça’nın annesi Sultan Özakça, bugün Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi’nde basın açıklaması yaptı.
Şaban Gülmen ve Sultan Özakça’nın çocuklarının son durumu hakkında yaptığı basın açıklaması https://t.co/4jNfVT6ETW
— Nuriye Gülmen (@NuriyeGulmen) 30 Ekim 2017
Gülmen: Kızımla hastanede beş dakika görüşebildik
Nuriye Gülmen’in babası Şaban Gülmen, basın toplantısında şunları söyledi:
“27 Ekim’de Ankara Numune Hastanesine kızımı ziyaretine gittim. Yanında refakatçisi yoktu. Hem avukatla hem bizimle görüşmesi için toplam beş dakika zaman tanındı. İhtiyaçlarını öğrenmemiz için yetkililer gereken zamanı tanınmadı.
“Kızımın aklı, şuuru yerindeydi, morali yüksekti.
“Davanın üçüncü duruşmasında mahkemede kızımın savunması alınması istenmesine rağmen, kızımın mahkemeye getirilmesi sözkonusu olmadı.
“Fiziki durumu çok kötü olması rağmen bu sürecin uzatılmasıyla hayati tehlikesinin arttığını sadece ben değil herkes biliyor.
“Mahkeme heyetine neden duruşmaya getirilmediğini sordum. Heyet, ‘Gerekli mercilere yazıyı yazarız, getirirler, getirmezler, bizim sorunumuz değil’ diye cevap verdi. Bu, siyasi bir karardır. Mahkemenin kararı da değildir.
“Kızımın dosyası boşken, bir itirafçı bulunmuş, mesnetsiz iddialarla dosya doldurulmuş. Bu kişi de ifadelerinde tutarsızdı.
“Eviniz yıkılacak, diye tehdit ettiler”
Şaban Gülmen, yaşadıkları Kütahya’da açlık grevinin sonlandırılması için baskı gördüklerini, “kardeşlerinin, Emniyet Müdürlüğü mensuplarınca ‘Eviniz taşlanacak, eviniz yıkılacak’ diye tehdit edildiğini” anlattı.
“Biz devlet düşmanı olmak istemiyoruz, siyasi uygulamaları bize devlet düşmanlığı yaptırmasın. Bu, kamu görevinden atılan herkesin isteğidir. Bizim de devlet düşmanı olmamız için ellerinden geleni yapıyorlar.
“İsteğimiz, atılan herkesin işine geri dönmesi. Sorumluluğu da hükümete aittir. Sorumluluğu başkalarının üzerine atarak kurtulmak istiyorlar.
“Çocuklarımız hükümet aleyhine açıklama yapmışlardır. En doğal haklarıdır. Hükümet lehine açıklama yapmak gibi aleyhine de açıklama yapabilirler.
“Çocuklarımızın görevine dönmesiyle bizim de yaşam tarzımızın normale dönmesini sağlayacaklardır.”
Özakça: Komisyon onlar öldükten sonra mı karar verecek?
Semih Özakça’nın annesi de şunları söyledi:
“Çocuklarımız sadece işi, ekmeği, onuru için mücadele veriyor. Cumhurbaşkanı ‘At izi it izine karıştı, bunu çözün’ demişti. Bizim çocuklarımız da tam o noktada.
“Semih 20 Ekim’de tahliye oldu. Benim günlüklerimi dahi Semih’in dosyasına suç delili diye koymuşlardı. Dosyada hiçbir şey yoktu, delil yoktu. Sadece işini istiyor. İşi geri verilsin, soruşturma yapılıyorsa yapılsın.
“Bize 17 Mayıs’ta komisyon kuruldu, değerlendirecek dendi. Komisyon değerlendirmesi şimdi de Kasım’a atıldı. Çocuklarımızın yağları eridi, kasları eridi, organlarından yiyorlar. Komisyon onlar öldükten sonra mı karar verecek?
“Çocuklarımız organlarından yemeye başladı. Yetkililere sesleniyorum, daha kötü duruma düşmeden, hayatları daha fazla riske girmeden işlerinin verilmesini ve açlık grevinin bitmesini istiyorum, artık son noktaya geldik.”
Ne olmuştu?Tıklayın - Gülmen ve Özakça Kimdir? Nuriye Gülmen 6 Ocak 2017'de yayınlanan Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında ilan edilen 679 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Konya Selçuk Üniversitesi'ndeki görevinden ihraç edildi. Semih Özakça 29 Ekim 2016'da Resmi Gazete'de yayınlanan 675 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Mardin'deki öğretmenlik görevinden ihraç edildi. Gülmen 9 Kasım 2016'dan, Özakça 23 Kasım 2016'dan beri oturma eylemi yapmak üzere Yüksel Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önündeydi. Tıklayın - Gülmen ve Özakça Ne ile Suçlanıyor? 9 Mart 2017'de açlık grevine başladılar. Ankara'da İnsan hakları Heykeli'nin bulunduğu Yüksel Caddesi'nde işlerine iade talebiyle başlattıkları direniş eylemi boyunca defalarca gözaltına alınıp bırakıldılar. En son 22 Mayıs'ta gözaltına alındılar, 23 Mayıs'ta tutuklandılar. 28 Temmuz'dan beri Sincan Cezaevi Kampusu Devlet Hastanesi'nde tutuluyorlar. 15 Ağustos'tan beri yanlarında birer aile üyeleri refakatçi. Semih Özakça'nın öğretmen eşi Esra Özakça 7 Şubat tarihli Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edilldi. 23 Mayıs'tan beri açlık grevinde. 14 Eylül'de Ankara Adliyesi'nde görülen ilk duruşma öncesi Sincan cezaevi jandarma komutanlığı "güvenlik, yetersiz personel ve sağlık koşulları"nı gerekçe gösterip iki sanığın tutuldukları hapishane hastanesinden getirilmemesine dair tutunağı gönderdi. Gülmen ve Özakça duruşmaya getirilmedi. Duruşmada tutukluluğa devam kararı verildi. İkinci duruşma 28 Eylül'de Sincan Cezaevi Kampüsü'nde görülecek. Nuriye Gülmen, açlık grevinin 202. gününün ilk saatlerinde (26 Eylül) Cezaevi hastanesinden Numune Hastanesi'ne götürüldü. |
(AS)