“İsteseler bizi bugün bu KHK ile işe geri döndürebilirlerdi. Ama yapmadılar. Keyfi yürütülen bir süreç.”
İşe iade talebiyle başladıkları açlık grevinin 310. gününde olan akademisyen Nuriye Gülmen bugün yayınlanan KHK ile işe iadelere dair böyle konuştu.
697 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 2 bin 217 kişi görevine iade edildi. Göreve iade edilenlerin 1823’ü ByLock kullandıkları gerekçesiyle ihraç edilen ancak daha sonra “Mor Beyin” adı verilen sistemle başka bir aplikasyon indirirken ByLock’u bilmeden indiren kişiler olduğu belirtiliyor.
Gülmen ve açlık grevindeki öğretmen Semih Özakça işe iadeleri için Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu Eylül 2017'de yaptıkları başvurularına henüz yanıt alamadı.
"Keyfi yürütüldüğü anlaşılıyor"
Gülmen, Komisyon kurulduktan sonra KHK ile iade olmayacağının, iadelerin Komisyon tarafından yapılacağının söylendiğini ve oraya yönlendirildiklerini anlattı.
"Bugün Hürriyet OHAL Komisyonu'nun benim ve Semih'in dosyalarını değerlendirdiğine dair bir haber vardı. Böyle bir açıklama yapılıp yapılmadığını bilmiyorum, bize gelen bir bilgi yok."
“Bugün KHK ile iadeler oldu. Bu insanları neye göre incelediler, döndürme kararını kim verdi, nasıl verdi bunu bilmiyoruz. Her şeyin son derece keyfi şekilde yürütüldüğü anlaşılıyor.
“Polis, öğretmen yoğunluklu olmak üzere çok fazla insan geri döndürülmüş, ByLock ile ilgili odluğu söyleniyor. Bu, istedikleri zaman her şeyi istedikleri gibi yapabileceklerini gösteriyor. İsteseler herhangi bir listeye ekleyebilirler bizleri de.
“Benim hakkımda ihracımdan sonra açtıkları bir örgüt üyeliği davası var. Bunda mahkumiyet kararı verdiler ama son derece usulsüz verilmiş bir karar, ki bu zaten benim ihracımdan çok çok sonra verilmiş bir karar. İhraç edilene dek hakkımızda verilmiş bir karar yok. İhraç kararından sonra açılan dava değerlendirmeye alınmamalı.
“Ama diyelim ki bunu dikkate aldılar, henüz kesinleşmemiş bir ceza var hakkımda ve şu an istinafta ne olacağı belli değil, bunun üzerinden bir şey yapılması zaten doğru değil.
“Bizi isteseler bu KHK ile bugün geri döndürebilirlerdi ama bunu yapmıyorlar. İnsanları bir şekilde döndürebiliyorlar."
Nuriye Gülmen hakkında
1982’de Kütahya'da doğdu. Üç kardeşler. Üniversiteye dek Kütahya’da okudu. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü’nden mezun oldu.
2006-2009 yılları arasında Bilkent Üniversitesi Türk Edebiyatı bölümünde yüksek lisans eğitimi aldı.
2012’de Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) kapsamında Konya Selçuk Üniversitesi'ne yerleşti, aynı yıl Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde görevlendirildi. 2012 Mayıs ayında siyasi suçtan yargılandığı bir davadan 109 gün Sincan Kadın Kapalı Hapishanesi’nde tutuklu kaldı. Daha sonra bu davadan beraat etti.
“Nazım Hikmet’in Ferhad ile Şirin ve Yusuf ile Menofis Oyunlarında Toplumcu Gerçekçilik Bağlamında Yenidenyazma” başlıklı yüksek lisans tezini 2 Şubat 2015’te tamamladı.
Yüksek lisans tez çalışmasını tamamlamış olmasına rağmen azami süre içerisinde yüksek lisans eğitimini tamamlayamadığı gerekçesiyle ilişi kesildi. Eskişehir İdare Mahkemesi’nde açtığı davayı kazandı ve işine dönmeye hak kazandı.
Eylül 2016’da göreve döndükten bir gün sonra hakkında "FETÖ-PDY (Fetullahçı Terör Örgütü- Paralel Devlet Yapılanması)" iddiasıyla açılan soruşturma gerekçe gösterilerek görevden uzaklaştırıldı.
9 Kasım 2016’da “İşimi istiyorum” pankartı ile Ankara Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde eyleme başladı.
6 Ocak 2017'de yayınlanan Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında ilan edilen 679 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edildi.
Çevirisini yaptığı Franz Kafka’nın “Milena’ya Mektuplar” ve Herman Hesse ve Thomas Mann’in “Mektuplar” kitapları Timaş Yayınları’ndan çıktı. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası üyesi.
23 Mayıs 2017'de Semih Özakça ile birlikte tutuklandı.1 Aralık 2017’de tahliye edildi. Mahkeme aynı zamanda örgüt üyeliği suçlamasıyla 5 yıl hapis cezasına, cezanın artırımla 7,5 yıla çıkmasına, indirimle 6 yıl 3 ay cezasına karar verdi. (BK)