Akademisyen Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın işe iade talebiyle başladıkları açlık grevleri 203. Gününde.
28 Eylül’de ikinci duruşmaları görülecek. Gülmen, Sincan Cezaevi Kampusu Devlet Hastanesi'nden götürüldüğü Numune Hastanesi yoğun bakım ünitesinde, Özakça ise hapishane hastanesinde tutuluyor. Mahkeme iki eğitimcinin de duruşmada hazır olmasını istemişti.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi ve iki eğitimcinin üyesi olduğu Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası yayınladıkları açıklamalarda Gülmen’in hastaneye götürülmesinin duruşmayı getirilmelerini engellemek ve zorla müdahale amaçladığına dikkat çekti.
Eğitimcilerin işe iade edilmesi ve duruşmaya katılım çağrılarında bulundular.
İHD: Zorla müdahale değil, işlerini geri verin
İHD, uzun süreli açlık grevlerinde zorla müdahalenin ölüme yol açabileceği gibi kişilerde tıbbi hasarlar da bırakabildiğine dikkat çekti.
“2000 ölüm oruçları sürecinde zorla müdahale edilen yüzlerce eylemcide ileri derecede Wernice- Korsakof geliştiği biliniyor.
“Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın amacı; haksız yere atıldıkları işlerine geri dönmek. Ancak bu haklı talebi karşılamak yerine, hükümet eylemi kriminalize ederek Nuriye ve Semih’i tutuklamayı seçti. Bununla da yetinmeyip Nuriye ve Semih’in savunmanlarından 18 avukat hakkında soruşturma açıldı, 16’sı hukuka aykırı işlemlerle gözaltına alındı ve 14’ü tutuklanarak 8 ayrı hapishaneye gönderildi. Savunmanları tutuklanarak ve kendileri duruşmaya götürülmeyerek savunma hakları gasp edilen Nuriye ve Semih’in şimdi de avukatlarıyla görüşmeleri engelleniyor ve zorla müdahale tehdidi altındalar.
“Zorla müdahaledeki risklere karşı hükümet sorumlu”
“28 Eylül’de yapılacak duruşmalarına iki gün kala, Nuriye Gülmen’in yoğun bakım ünitesine yatırılması; hem zorla müdahale için hem de duruşmaya götürmemek ve avukatlarıyla görüştürmemek için gerçekleştirildi.
“İnsan hakları savunucuları olarak bir kez daha; Zorla müdahale sırasında oluşabilecek ölüm ve kalıcı hastalık riskine karşı sorumlu olduğunun altını çizerek hükümeti uyarıyor, Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın işe dönme taleplerinin öncelikle ele alınması ve işe dönüşlerine karar verilmesi için hükümete ve OHAL Komisyonuna acil çağrıda bulunuyoruz.”
Eğitim Sen: Yalnız değiller
Eğitim Sen de yayınladığı açıklamada “Gülmen’in duruşma öncesinde zorla hücresinden alınarak hastaneye yatırılmasının temel nedeni, mahkemeye çıkmasının ve savunma hakkını kullanmasının engellenmek istenmesidir” dedi.
“Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın hukuksuzca ihraç edildikleri işlerine iade edilmesi başta olmak üzere, savunma hakkının engellenmek istenmesi ve hukuksuz dayatmalara karşı üyelerimizin taleplerini sahiplenmeye ve haklarını savunmaya devam edeceğiz.
“Nuriye Gülmen ve Semih Özakça mücadelelerinde yalnız değildir. 28 Eylül Perşembe günü Sincan Cezaevinde yapılacak olan duruşmada tüm emek tüm emek ve demokrasi güçlerini dayanışmaya bekliyoruz.” (BK)