Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Diyarbakır'da Temmuz 2006'da, saklandığı çeyiz sandığında uzun namlulu silahla taranarak öldürülen bir çocuk annesi Gülistan Gümüş ile ilgili dava dosyasındaki inceleme tamamladı.
İnceleme sonunda verilen kararda, Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, aralarında Gülistan Gümüş'ün imam nikâhıyla birlikte yaşadığı Ömer Taş'ın da bulunduğu dördü tutuklu sekiz sanıkla ilgili kararı "usul yönünden" bozuldu.
Yargıtay kararında, "Aynı eylemlerin failleri olarak yargılanan sanıklar arasında menfaat çatışması bulunduğu halde, tüm sanıkların savunmalarının aynı müdafi tarafından yaptırılarak kamu davasının yürütülüp sonuçlandırılması suretiyle Avukatlık Kanunu'nun 38/b maddelerine muhalefet edilmesi usule aykırı olup bu gerekçeyle bozulmasına oy birliğiyle karar verildi" denildi.
Berdel usulüyle evlendirilmiş, "erkek çocuk doğuramadı" diye baskı görmüştü
Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde "berdel" usulüyle evlendirilen Gülistan Gümüş, eşinin ailesinden "erkek çocuk doğuramadığı' gerekçesiyle baskı görmüştü. Baskılara dayanamayıp İstanbul'a yerleşen Gümüş, daha sonra "berdel bozulur" düşüncesiyle köyüne dönmüş ancak Temmuz 2006'da imam nikâhıyla birlikte yaşadığı Ömer Taş tarafından öldürülmüştü.
Mahkeme, "töre" cinayetini açıklamıştı
Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıklardan Mehmet Şah Taş ve Ömer Taş'ın, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) "töre saikiyle kasten insan öldürme" suçunu kapsayan 81/1. maddesi uyarınca müebbet hapisle cezalandırılmalarına karar vermişti.
Diğer tutuklu sanıklar Bahattin Gümüş ve Hamdullah Taş ise suçun işlenmesine yardım ettikleri gerekçesiyle 18'er yıl 4'er ay hapis cezasına çarptırılmıştı.
Tutuksuz yargılanan sanıklar Abdurrahim Gümüş, Gülistan Gümüş'ün kardeşi Memduh Gümüş, amcası İdris Gümüş ve Ömer Taş'ın kardeşi İzzettin Taş'ın da aynı suçtan 15'şer yıl hapis cezasıyla cezalandırılmalarına karar verilmişti.
Mahkemenin gerekçeli kararında, "Gülistan Gümüş'ün açıkça tahrik oluşturacak bir eyleminin söz konusu olmadığı" ve "sanıkların yörenin toplumsal kurallarına uygun davranmadığı gerekçesiyle, töre gereği Gümüş'ü öldürdüğü" belirtilmişti.
Gerekçeli kararda, "Gülistan Gümüş'ün bir başkasıyla olduğu veya uygunsuz davranışları tespit edilemediği halde yalnızca içinde bulunduğu koşullara uygun olmayacak şekilde eşiyle ilgili bir kısım sorunlarının olması, başka bir şehre taşınma isteği, cep telefonu taşıması ve kullanması, eşinin rızası dışında Diyarbakır'a ailesinin ve yakınlarının yanına gidip geliyor olmasının, yörenin toplumsal ahlak kuralları içerisinde olumlu değerlendirilmediği görülmüştür" denilmişti. (BB/TK)