Ölüm tehlikesinde olduğu Çukurova Üniversitesi raporlarıyla saptanan kanserli mahkum Güler Zere'nin tahliye edilmesini isteyenler, yarın (6 Ağustos) Taksim'deki tramvay durağında, saat 19:00'da buluşuyor.
Avukatı Oya Aslan, herkesi eyleme çağırıyor, Zere'nin durumunu "Güler bugün ağzında oluşan yaraları nedeniyle konuşamamakta, alt çene dişlerinin tümü alınmış durumda, o çok sevdiği uzun kara saçları avuç avuç dökülüyor, sadece damardan besleniyor ve bu nedenle damarları şişiyor ve gittikçe yatağa bağlanmaya başladı" diye anlatıyor.
Zere, şu an, Adli Tıp Kurumu Genel Kurulu'nun sağlık dosyası üzerinden vereceği kararı bekliyor. Ancak Aslan "20 gündür Adli Tıp Genel Kurulunun Güler'in sağlık dosyası üzerinden verecekleri kararı bekliyoruz. 2 gün içerisinde verilebilecek rapor Adli Tıp Genel Kurulunun canı toplanmak ve karar vermek istediği zamanı bekliyor" diyor.
Olumsuz rapor için 28 saat yolculuk, beş dakikalık muayene
Damakta başlayan kanseri vücuduna yayılan Zere için Elbistan savcılığı Çukurova Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı'ndan rapor istedi. Çukurova Adli Tıp, 22 Haziran tarihli raporda Zere'nin "ağır özürlü sayıldığı, yaşamının ağır risk altında olduğu, bir başkasının bakım ve gözetimine muhtaç olduğu, radyoterapi de içerecek yoğun ve ağır tedavinin cezaevi koşullarında yerine getirilmesinin mümkün olmadığı, iyileşinceye kadar cezasının ertelenmesinin uygun olacağı"nı yazdı.
Savcılık bunun üzerine 25 Haziran'da hastanenin mahkum koğuşunun uygun olup olmadığını sordu ve olmadığı yanıtını aldı. Bunla da yetinmeyen savcılık Zere'yi 14 saatlik yolculukla İstanbul Adli Tıp Kurumu'na muayene için gönderdi. ÇHD, bu tutumu nedeniyle savcı için de suç duyurusunda bulunmuştu.
Başkanlığını, daha önce işkenceyi gizlediği için İstanbul Tabip Odası'nın meslekten men cezası verdiği Nur Birgen'in yaptığı İstanbul Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Kurulu, raporda Zere'nin hastanenin mahkum koğuşunda tedavi olabileceğini yazdı.
Şu an Balcalı Hastanesi'ndeki koğuşta tutulan Zere, bu rapor için yapılan muayenenin üstün körü olduğunu anlatmıştı.
Bu yıl altı kişi öldü, 18 kişi ölüm tehlikesiyle yaşıyor
Çağdaş Hukukçular Derneği'nin (ÇHD) listesine göre, cezaevlerindeki 18 kişi ölüm tehlikesi altında. İnsan Hakları Derneği'ne (İHD) göre, bu yıl altı kişi cezaevlerindeki sağlık sorunları nedeniyle öldü: Mustafa Elelçi, Gurbet Mete, Hasan Kert, Beşir Özer, Recep Çelik ve İsmet Ablak. (TK)