Kadınlar beyaz ve mor giydi
AKM'deki törende ilk olarak gazeteci Nebil Özgentürk'ün Duygu Asena'yla çektiği "Bir Yudum İnsan" Belgeseli'nden bir bölüm gösterildi. Özgentürk'ün yeni görüntülerle, yeniden montajladığı belgeselin ardından, töreni sunan Metin Uca sahneye geldi. Uca "Bugün Duygu istediği için çoğumuz beyaz giydik. Çünkü barışın, masumiyetin, kavganın rengi beyaz olduğu için" dedi.
Uca, Duygu'yla ilgili konuşacakları teker teker sahneye davet etti. ilk konuşmacı Feminist araştırmacı yazar Şirin Tekeli'ydi.
Tekeli: Duygu'nun feminist hareket bakımından büyük önemi vardı
Tekeli "Bizler, dünya kadın hareketinin eylemlerini, kazanımlarını, teorik problemlerini yakından izliyorduk... Ama o kadar kabız, kara kuru bir dille konuşuyorduk ki, insanların bizi dinlemesi, anlaması, dediklerimize katılması, fikirlerimizi benimsemesi pek kolay değildi. İşte Duygu'nun feminist hareket bakımından asıl büyük önemi burada ortaya çıktı" dedi.
Kadın aktivist Pınar Selek'se Asena'nın yalnızca kadın mücadelesindeki yerini değil, insan hakları mücadelesindeki duyarlılığını anlattı. Selek "Duygu kim var diye arkasına, sağına soluna bakmayan, inandığı yolda dümdüz yürüyen bir kadındı" dedi.
Mor Çatı: İlk kez aldığımız bağışlar için üzgünüz
Duygu Asena Kadınca'yı çıkarırken Nokta'da olan, Söz gazetesi ve Cumhuriyet gazetesinde birlikte çalışan İpek Çalışlar "bir hayalimi sizlerle paylaşmak istiyorum" dedi.
"Acaba hiç gazete patronlarından birinin aklına yahu Duygu Asena'yı gazetemin başına geçirsem, diye bir düşünce geçti mi? Keşke geçseymiş. Ama Ercan Arıklı bile bu feraseti gösterememişti. Duygu, Türkiye'nin en önemli gazetelerini yönetebilir, bambaşka bir bakış açısıyla büyük bir değişime öncülük edebilirdi."
Asena ailesinin gazetelere verdiği ilanlarda cenazedeki çiçek bağışlarının Türkiye İnsan Hakları Vakfı ile Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı'na yapılması talebi yer almıştı.
Mor Çatı kadın Sığınağı Vakfı'ndan Gülsun Kanat "Dünden beri ilk kez Mor Çatı'ya bu kadar çok bağış yağıyor. Eskiden bir sigara paketi için zil takıp oynayan bizler, bu kez sevinemedik. Çünkü biliyoruz ki bu bağışlar Duygu'nun isteğiydi" dedi.
Duygu Asena'nın cenazesi, Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenin ardından Teşvikiye Camisi'ne getirildi. Burada sarı güllerle süslü Asena'nın tabutunun üzerine kırmızı güller de konuldu. Asena'nın kardeşi İnci Asena ve yeğeni Berfu Çapın tabutun başında taziyeleri kabul etti.
Kadınlar namazda saf tuttu, Duygu'yu taşıdı
Törene katılanlar Asena'nın kadın ve erkek eşitliği konusunda verdiği mücadelelere dikkat çekerek, yerinin doldurulamayacağını ve unutulmayacağını söylediler.
Kadın örgütü temsilcileri ve kadın aktivistler Teşvikiye camisindeki törende Duygu Asena'nın başında sırayla nöbet tuttular. Amargi Kadın Kooperatifi, Mor Çatı Kadın Dayanışma Vakfı, Uçan Süpürge, İris Gözlem Grubu, TCK Kadın Platformu, Filmmor Kadın Kooperatifi başta olmak üzere kadın mücadelesini yürüten tüm kadın dernekleri Asena'yı son yolculuğunda yalnız bırakmadılar.
Kadın aktivistler cenaze namazında da saf tuttuktan sonra, Asena'nın tabutunu omuzlarında taşıyarak cenaze arabasına yerleştirdiler. Kadın aktivistler alkışlarla "Kadınlar vardır, kadınlar her yerde" şarkısıyla Teşvikiye caddesinde yürüdüler.
Asena'yı uğurlayanlar
Asena'yı son yolculuğuna uğurlayanlar arasında kimler yoktu ki. Asena'nın "Kadının Adı Yok" adlı kitabından uyarlanarak çekilen filmde rol alan sanatçı Hale Soygazi, Sezen Aksu, Leman Sam, Emel Sayın gibi sanatçılarla, Gülnur Savran, Şahika Yüksel, Türkan Saylan, Rezzan Tuncay gibi akademisyenler; Filiz Koçali, Güldal Kızıldemir başta olmak üzere 'Kadınca' dergisinin kadınları; İstanbul Valisi Muammer Güler; Sevim Belli, Ahmet Tan, Mustafa Özyürek, Berhan Şimşek, Nurettin Sözen, Mustafa Sarıgül ve Bedri Baykam gibi milletvekili ve politikacılar, Hıncal Uluç, Ali Kocatepe, gibi 'Erkekçe' dergisi üyeleri; Mustafa Denizli, Yavuz Özkan ve Menderes Samancılar gibi gibi spor ve sinema dünyasının ünlüleri, Yazar Yaşar Kemal ve Nedim Gürsel; ressam Mehmet Güreli ve Sali; Doğan Hızlan, Ertuğrul Özkök, Derya Sazak, İsmet Berkan, Ruhat Mengi, Hanzade Doğan, Yazgülü Aldoğan, Fatih Altaylı ve Sedat Ergin gibi yayın yönetmenleri ve gazeteciler de Teşvikiye camisindeki törendeydi. Kısacası Gelişim, Nokta Kadınca, Erkekçe, Kim başta olmak üzere Asena'nın tüm dergilerindeki çalışma arkadaşları oradaydı.(AD/TK)
(*) Hüseyin Özdemir'in çektiği Duygu Asena'nın cenaze töreni fotoğrafları için tıklayınız.