Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Kadın Kolları'nın "8 Mart Dünya Kadınlar Günü"nde düzenleyeceği "Doğu - Batı Kadın Hakları Zirvesi"ne Ruanda'dan kadın bakanların da davet edilmesini Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (Ka-Der) Genel Başkanı Hülya Gülbahar, "Ruanda kadın temsili oranında yakaladığı başarı ile Başbakan'a, Türkiye'ye ve dünyaya önemli mesajlar veriyor" diye değerlendirdi:
"Başbakan Erdoğanla bu meseleyi tartıştığımızda Ruanda, dünyada kadın temsili açısından birinci sıradaydı. Kadınlarla gençlere yüzde 30 kota koyarak kadın temsilinde yüzde 48'lik bir başarı yakalamıştı. Başbakan'a bu örneği, 'Kadınların eşitsiz temsil tablosu ancak anayasal ve yasal kotalar konularak değiştirilebilir' diye vermiştim. Tartışmamızın ardından yeni seçimler yapıldı, Ruanda bir ilki daha başardı: Yüzde 56'lık bir oranla parlamentoda kadınların temsili erkekleri geçti."
"Türkiye'nin dünyanın bir numaralı cinsiyetçi ülkesi olmasına ramak kaldı"
"Ruanda ve İspanya gibi ülkelerin deneyimleri, dünya için model oluşturuyor" diyen Gülbahar'a göre, dünyada artık, örneğin İsveç'te olduğu gibi 170 yıllık ağır ve uzun bir mücadele ile küçük küçük adımlarla ilerlenmesi modeli terk edildi; acil tedbirler alınıyor. Devlet politikaları değişiyor, etkili yasal zorunluluklar getiriliyor, anayasal ve yasal kotalar uygulanıyor.
Peki ya Türkiye'de? Gülbahar, "Türkiye kayıtsızlığını ısrarla sürdürdüğü için 76 yıl önce kadın temsili açısından dünya ikincisiyken bugün sonuncu durumda. Kendi sosyo ekonomik gücünün gerisindeki ülkelerle bile karşılaştırıldığında en ataerkil, cinsiyetçi ülkelerden biri; dünyanın bir numaralı cinsiyetçi ülkesi olmasına da ramak kaldı. Model olma iddiasında bulunduğu Müslüman ülkeler ardı ardına Türkiye'yi geride bırakıyor" diyor.
"Gerçek bir kadın açılımı gerek"
"Şu anda Türk, Kürt, iş sahibi ya da işsiz tüm kadınların beklentisi gerçek bir kadın açılımı yapılmasıdır" diyen Gülbahar, sözlerini şöyle sürdürüyor:
"Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in resmi açıklamasına göre son yedi yılda kadına karşı şiddetin yüzde 1400 oranında arttığı; 81 ilinin 39'unun il genel meclislerinde bir tek kadın üyenin bile bulunmadığı, diğer illerde ise 60-70 erkeğe karşı bir ya da iki kadının yer aldığı, kadın işsizliği ve yoksulluğunun ürpertici boyutlara ulaştığı bir ülkede en yakıcı ihtiyaçlardan biri topyekün bir devlet politikası oluşturmak, gerçek bir kadın erkek eşitliği açılımı yapmaktır."
AKP Kadın Kolları'ndan Meral Kirişçioğlu, 8 Mart'ta gerçekleştirmeyi planladıkları "Doğu - Batı Kadın Hakları Zirvesi"ne dünyada karar alma mekanizmalarında görevli tüm kadınların davetli olduğunu, ancak kimlerin katılacağının henüz netlik kazanmadığını söyledi. Zirve öncesinde şiddet, istihdam, eşitlik ve medya çalıştayları düzenlediklerini anlatan Kirişçioğlu, "Çalıştaylardan çıkacak raporları ilgili bakanlıklarımıza ve Başbakanımıza sunup bakanlıkların çalışmalarını takip edeceğiz" dedi.
Başbakan, "Sen Ruanda mı olmak istiyorsun?" demişti
22 Temmuz 2007 seçim sürecinde, kadınlara 'siyasette kota' isteyerek, "Ruanda'da bile var" diyen Gülbahar'a Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Sen Ruanda mı olmak istiyorsun, buyur Ruanda ol. Ben kotayı kadınlara haksızlık olarak görüyorum. Benim kadın kollarım bu konuda Ka-Der'den çok daha samimi, bunu bilin" demişti. (BB)