"Başbakana bugün yapılacak toplantıya binaen 80 üstünde kadın örgütünün anayasada eşitlik ve geçici özel önlemler talebini yükseltmek için bir araya geldiğini ve kendisinden başbakan olarak destek beklediğimizi söyledim. Cevaplarını biliyorsunuz..."
Meclis açılış resepsiyonunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan desteğini rica eden Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği (KA-DER) Genel Başkanı Avukat Hülya Gülbahar'a Türkiye'de kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olduğu cevabını vermiş, Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) "pozitif ayrımcılık" olmamasını örnek göstermişti.
"Haksızlık yapıyorsun. Niye adil olmuyorsun. Şu anda herkes eşit. Ben kotayı eşitlik olarak almıyorum. Eşit katılım zaten şu anda var. Git kazan al. Sen kendin gidip kazanıp alamıyorsun. Kota olduğu zaman ben erkeklerin ianesine sığınıyorum demektir."
Taksim Hill Hotel'de bugün Anayasa Kadın Platformu'nun kurulduğu açıklandıktan sonra basının sorularını yanıtlayan Gülbahar, Erdoğan'a kadın-erkek eşitliğinin kağıt üzerinde kaldığı, fiili eşitliğin olmadığı şeklinde cevap verdiğini aktardı.
"Başbakan pozitif ayrımcılığın altına imza atmıştı"
"181 ülkede yasa, 16 ülkede anayasal düzeyde kota var. Fransa ve İsveç dahil. Başbakana bunu anlattığımda 'Yazın, getirin, değerlendirelim' dedi. Bu olay gösteriyor ki başbakanla aramızda bakış açısı farklılığı var. Kadınların hakları ve eşitlik mücadelesi söz konusu olduğunda anayasayı, yasaları, genelgeleri unutma eğilimi görüyoruz."
Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi'ne (CEDAW) Türkiye'nin taraf olduğunu hatırlatan Gülbahar, uluslararası sözleşmelerin anayasal düzeyde hukuk normları olduğunu hatırlattı.
"Cinsiyet temelli eşitsizlikleri önleyen maddeler dolaylı olmasın anayasaya net yazılsın diyoruz. 'Çocuk ve Kadınlara Yönelik Şiddet Hareketleriyle Töre ve Namus Cinayetlerinin Önlenmesi İçin Alınacak Tedbirler' isimli genelgenin altında Erdoğan'ın imzası var. Başbakan bu genelgede pozitif ayrımcılık uygulanacağını söylüyor."
Bilgi yetersizliği mi, nezaket kurallarını bilmemek mi?
Başbakan'ın bilgi eksikliğine tekrar tekrar vurgu yapan Gülbahar, Erdoğan'ın "Sen Ruanda mı olmak istiyorsun, buyur Ruanda ol" sözü üzerine:
"Belki Ruanda'nın da bir ülke olduğunu kendisine anlatmak gerekiyor. Ben kadın-erkek eşitliği adına uzun zamandır mücadele ediyorum. Genel Başkanlığını yaptığım bir kurum adına resepsiyona katıldım. Herhalde Erdoğan beni birine benzetti yoksa yeni tanıştığı birisiyle 'sen'li 'ben'li konuşmazdı. Nezaket kuralları bunu gerektirir..."
Başbakan neyi imzalamıştı?
4 Temmuz 2006'da yayımlanan genelgede "pozitif ayrımcılık" ifadesinin geçtiği bölümler şöyle:
"İşe alınmada eşitliği sağlayıcı önlemler alınmalı, işyerinde cinsiyete dayalı ayrımcılığın olmaması için işverenlerin ve yöneticilerin gerekirse pozitif ayrımcılık yapmaları gerekmektedir."
"Kadın erkek eşitliğine aykırı politikalar, yasal düzenlemeler ve uygulamalar kaldırılmalı, toplumda kadın ve erkek eşitliği sağlanıncaya kadar, kadınlara pozitif ayrımcılık yapılması bir devlet politikası olarak kabul edilmelidir." (GG)