MİT TIR’ları haberini yaptıkları için tutuklanan Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül ve Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar için gazeteciler sokağa çıkıyor.
Gül ve Dündar’ın tutukluluğunun 30. Gününde Can ve Erdem’in Gazeteci Arkadaşları Tünel’de 30 adımlık bir yürüyüş gerçekleştirecek.
"Biz bu filmi daha önce de görmüştük"
Çağrılarında mahpus 34 gazeteci olduğunu hatırlatan gazeteciler yürüyüş için yaptıkları çağrılarında şunları ifade etti:
“Erdem Gül ve Can Dündar, haber yaptıkları için 26 Kasım’dan beri Silivri Cezaevi'ndeler. Ne o TIR'ları Suriye’ye gönderen, ne o TIR'ları durduran onlar.
Erdem ve Can, toplumun haber alma hakkı kapsamında edindikleri bilgileri yazdılar. Yani işlerini yaptılar. Bu düpedüz bir gazetecilik faaliyetiydi. Ancak işlerini yaptıkları için bir aydır Silivri Cezaevi'nde tutuluyorlar.
Üstelik delilleri karartma ihtimalleri yok. Çünkü tek delil, Cumhuriyet Gazetesi'nin haberlerin yer aldığı nüshalarıdır. Kendi ayaklarıyla ifade vermeye giden gazetecilerin kaçma şüphesi de mevzu bahis olmamalı. Gazeteciliğin ve meslektaşlarımızın uğradığı bu haksızlık karşısında susmak, hiçbirimize yakışmaz.
Çünkü biz bu filmi Odatv Davası sırasında da görmüştük. O gün de ‘yansak da dokunacağız’ diyerek gazeteci arkadaşlarımızın özgürlüğü için sokaklara çıkmış, ‘kalemden kitaptan bomba olmaz’ demiş, meslektaşlarımızın yanında olduğumuzu haykırmıştık.
Bugün tarih tekerrür ediyor.
Cezaevlerinde 24 Aralık tarihi itibarıyla 34 gazeteci var. Tutuklu gazetecilerin tutuksuz yargılanmalarını talep etmek için, mesleğimizi ve halkın haber alma hakkını savunmak için yine sokaklara çıkıyoruz. Hepinizi; Can Dündar ve Erdem Gül’ün tutuklanışının 30. gününde, 'bu dava nereye kadar giderse biz de peşindeyiz' demek için, '30 adımlık yürüyüş'e çağırıyoruz.”
Gazeteciler 26 Aralık Cumartesi saat 14.00’te Tünel Meydanı’nda buluşup 30 adım atacak.
Ne olmuştu?
29 Mayıs’ta Cumhuriyet’te “İşte Erdoğan’ın yok dediği silahlar” manşetiyle yayınlanan MİT TIR’ları haberi hakkında “devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme”, “siyasi ve askeri casusluk”, “gizli kalması gereken bilgileri açıklama”, “terör örgütünün propagandasını yapma” suçlamalarıyla soruşturma başlatılmıştı.
Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu soruşturmayı basın açıklamasıyla duyurmuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Cumhuriyet ve Dündar'dan kişisel olarak da şikayetçi olmuş, şikayet dilekçesinde “Devletin menfaatlerini gerçeğe aykırı görüntü ve bilgileri yayınlamak suretiyle hedef alan şüphelinin bu eylemi kesinlikle gazetecilik olarak değerlendirilemez” diyerek Dündar’ın bir kez ağırlaştırılmış müebbet, bir müebbet ve 42 yıl hapsi cezası ile cezalandırılması istemişti.
Gül ve Dündar, haberin yayınlanmasından altı ay sonra ifadeye çağrılmış aynı gün tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne gönderilmişti.
Gül ve Dündar tutuklandığından beri dört gazeteci daha hapsedildi. Türkiye'deki mahpus gazeteci sayısı 34. (EA)