"Gül'ün ilk gezisini Güneydoğu'ya düzenlemesi burada coşkuyla karşılandı. Sivil toplum kuruluşları bölgenin sorunlarını cumhurbaşkanına aktarma fırsatı buldu. Bu durum önümüzdeki dönemde sorunların çözümü için adım atılacağının işareti olarak görülüyor."
Van Kadın Derneği (VAKAD) başkanı Zozan Özgökçe, dün düzenlenen buluşmada Abdullah Gül'den "kadın bakışıyla" hareket etmesini talep ettiğini söyledi.
22 Temmuz seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) yeniden iktidar olmasının ardından 28 Ağustos'ta cumhurbaşkanı seçilen Gül, dün Van'dan başladığı dört günlük gezi boyunca Başkale, Hakkari, Yüksekova, Siirt, Şırnak ve Diyarbakır’a gidecek.
"Gül kadından yana tavır almalı"
Özgökçe, Gül'e Osmangazi Üniversitesi Rektörlüğü'ne en çok oyu alan kadın aday yerine ikinci sıradaki erkek adayı atamasına üzüldüklerini ve bundan sonra kararlarında kadınlardan yana tutum almayı gözetmesini beklediklerini aktardığını belirtti.
"Kabinede sadece bir kadın bakan olmasının yarattığı eşitsizliği, yasalarda kadınların karşısına olan düzenlemeleri ve kadınların sosyal ve ekonomik olarak karşılaştıkları ayrımcılığı cumhurbaşkanına iletme fırsatı bulduk."
STK temsilcilerinin hazırladıkları dosyaları cumhurbaşkanına verdiğini belirten Özgökçe, Gül'ün toplantı boyunca Kürt sorunu, bölgedeki ekonomik ve sosyal sorunlarla ilgili söylenenleri not aldığını fakat somut bir açıklama yapmadığını ekledi.
"Herkesin cumhurbaşkanı olacağım"
16.15'te hava kuvvetlerine ait bir uçakla Ferit Melen Havaalanı'na inen Cumhurbaşkanı Gül Van'da ilgiyle karşılandı.
25 sivil toplum kuruluşunun temsilcisiyle Valilikte basına kapalı olarak görüştü. Toplantının başında kısa bir açıklama yapan Gül, şunları söyledi: "Farklılıklar zenginliğimizdir, biz bütün halkımızın cumhurbaşkanı olacağız, ayrı gayri olmayacak ama fitne ve fesata izin vermeyeceğiz. Ülkemin doğusu ve batısı da bizler için aynı. Onun için ilk seyahatime Van'dan başladım."
Özgökçe, Gül'e gösterilen yoğun ilginin "ordunun ve bürokrasinin muhalefetine rağmen cumhurbaşkanı olmasının demokrasi mücadelesi olarak görülmesi ve Güneydoğu'da da halkın demokrasi ihtiyacı olmasından" kaynaklandığını belirtti.
"İyimser bir başlangıç oldu. Bundan sonra Gül'ün bahsedilen sorunların takipçisi olmasını bekleyeceğiz; biz de onu takip edeceğiz."(EÜ/NZ)