Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İngiltere'nin başkenti Londra'da dün (8 Kasım) düzenlenen bir konferansta, Türkiye'de hapiste bulunan gazetecilerle ilgili sorduğu bir soruya, "Bir kanun değişikliği yoluna gidilecek" şeklinde yanıt verdi.
BBC muhabiri, Cumhurbaşkanının eşi Hayrünnisa Gül ve oğlu Emre Gül'ün de aralarında bulunduğu çok sayıda kişinin dinlediği konferansta, sayıları 50 kadar olduğu tahmin edilen tutuklu gazetecilerle ilgili soru sordu.
Gül, bunun kaygı verici olduğunu, daha önce de görüşlerini Adalet Bakanı'yla paylaştığını belirtti; reform sinyali verdi.
İfade özgürlüğünden kaynaklı değilmiş...
Gül, sıkıntıların "herhangi bir ifade özgürlüğü, bir fikrin beyanı, en ekstrem düşüncelerinizi, aykırı düşüncelerinizi yazma ya da ifade etmek"ten kaynaklanmadığını savunuyor.
"Bugün Türkiye'de herkes ne düşündüğünü, en aykırı fikir olabilir, benim hiç hoşlanmadığım bir konu olabilir, bunları açıkça yazabilir, anlatabilir, bunlarla ilgili konuşma yapabilir, konferanslar yapılabilir.
"Bahsettiğiniz gazetecilerle ilgili konu, bugünlerde devam eden bazı mahkemelerin safahatında gizli kalması gereken bazı dokümanların açıklanmasıyla ilgili, o dokümanlar açıklanacak ama mahkeme safahatının belirli bir sürecinde o dokümanların mahkemede kalması gerekiyor. Onlara erken ulaşılıp, erken açıklanmasıyla ilgili karşılaşılan problem var. Bu da tabii ki bizi rahatsız ediyor."
Gazeteciler TCK ve TMY'de reform bekliyor
Avrupa Gazeteciler Federasyonu'nun (EFJ) kampanyası çerçevesinde Ankara'da bir araya gelen 23 meslek örgütü, tutuklu yargılanan 50 kadar gazetecinin derhal serbest bırakılması ve başta Ceza Yasası ve Terörle Mücadele Yasası olmak üzere ivedi olarak bir reform çalışmaları başlatılması çağrısı yaptı.
Tutuklu ve yargılanan gazetecilerin durumunun yanı sıra TCK ve TMY uyarınca görülen çok sayıda kovuşturma ve soruşturma yarın (10 Kasım) Avrupa Birliği'nin Türkiye ile ilgili yayımlayacağı İlerleme Raporu'nda değinile konularda birisi olması bekleniyor.
Dört gazeteci yazılar nedeniyle hapiste
4 Ağustos'ta yayımlanan Bağımsız İletişim Ağı (BİA) Medya Gözlem Masası'na ait Nisan-Mayıs-Haziran 2010 Medya Gözlem Raporu'na göre, yayımladıkları yazılar nedeniyle dört gazeteci hapiste bulunuyor. Bu gazeteciler, Devrimci Demokrasi gazetesi sorumlu müdürü Erdal Güler, Hawar gazetesi yetkilisi Bedri Adanır, Dengê Hevîya Jinê kadın dergisinin sorumlu yazı işleri müdürü Gurbet Çakar ve Azadiya Welat gazetesi eski yetkilileri Vedat Kurşun, PKK ve Maoist Komünist Partisi (MKP) gibi örgütleri "öven yayın yaptıkları" iddiasıyla hapisteler. Son olarak bu kişilere Azadiya Welat'tan Ozan Kılınç.
25 gazeteciye "örgüt" suçlaması
Raporda, 25 gazetecinin de, Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK), Kürdistan İşçi Partisi (PKK), Marksist Leninist Komünist Partisi (MLKP) veya "Ergenekon" gibi örgütlerle ilişkileri bulunduğu iddiasından cezaevinde oldukları duyurulmuştu. Gazetecilerin üç-dört yıl veya daha uzun sürelerle tutuklu yargılanması basın özgürlüğü örgütlerinin temel endişesini yansıtıyor. (EÖ)