Ankara izlenimleri
Ankara'da gerçekten hava sıkıntılı. İki gündür yağmur bekleniyor. İnsanların ruh hali de hava gibi sıkıntılı.
Ankara'da her yerde polislerle karşılaşılıyor. Belirli bölgelerde üç otobüs polis bekliyor. Sokaklarda sürekli sivil ve üniformalı polisler var.
İnsanların çoğunun gündeminde cumhurbaşkanlığı seçimi var. Arınç'ı yoklama yapmadığı için eleştirenler var. Halk, AKP'nin gerçek yüzünü gösterdiğini söylüyor, eleştiriyor. Çünkü halk onların maaş aldıklarını en azından "hayır" oyu kullanması gerektiğini söylüyor.
Halk, Anavatan ve Doğru yol partisinin CHP'ye angaje olduklarını söylüyor. Son süreçte de yakaladığı çıkışı genel kurula katılmayarak kaybedeceğini söylüyor.
Arınç'ın sayım yapmamasının doğrudan Genel Kurul'a girmesinin Anayasa ve Cumhuriyete ihlal olduğunu düşünüyor.
Seçimin ilk turu
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu "yoklama tartışmasıyla" başladı. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Bülent Arınç'ın açtığı oturuma Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) Kemal Anadol katıldı.
Oturuma AKP'den 351, CHP'den 1, Anavatan Partisi'nden 1, Bağımsız 5, DYP'den 2, milletvekili katıldı.
DYP oylamaya katılan iki milletvekili hakkında inceleme başlattı, milletvekillerinin ihraç edilmesi bekleniyor.
AKP'den 1 milletvekili oturuma katılmazken, diğer partilerde oran şöyle oldu: CHP 151, Anavatan 19, DYP 2, SHP 1, HYP 1, GP 1.
CHP'li milletvekillerinin hazır bulunmadığı oturumda, Arınç'ın yoklamaya gerek olmadığını belirtmesi üzerine, Anadol söz hakkı almak istedi.
Doğacak sorumluluk CHP'ye ait değil
Arınç Anadol'a söz verdi. Anadol şöyle konuştu:
"Biz bir partiye yönetici seçmiyoruz. Cumhurbaşkanı seçiyoruz. Uyumu sağlamakla görevli Türk ordusuna baş kumandan seçiyoruz. Anayasanın 96. maddesi genel bir kural koymuştur. Cumhurbaşkanlığı seçiminde TBMM en az üçte biriyle toplanır. Yani üye tam sayısının 3/2 çoğunluğu. Bu rakam 367'dir. Bunun tespit edilmesini Burada 367 milletvekilinin olduğunun saptanması gerekir. Yoksa bu karar hukuk, anayasa, iç tüzük ihlalidir. Her işlem geçersizdir. Oylama geçersizdir. Bundan doğacak sorumluluk CHP'ye ait değildir. Anayasa Mahkemesi'ne başvuracağız."
Anadol'un ardından söz alan Sadullah Ergin, 1989 yılında cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında yaşanan tartışma tutanaklarını okudu, o dönemde de sayıma gerek duyulmadığını hatırlattı.
Arınç'ın sayıma gerek olmadığı kararı ile, görüşmeler başladı.
Ağar: Siyaset rehin alınıyor
ANAVATAN ve DYP bugün oylamaya katılmayacaklarını açıkladı.
DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, partisinin cumhurbaşkanlığı ilk tur oylamasına katılmayacağını açıkladı.
Ağar, konuşmasında "AKP fırsatçılığı ve CHP reaksiyonuna katılmıyoruz. Mevcut tablo Türkiye'ye pahalıya mal oluyor. Ekonomik kriz korkusuyla siyaset rehin alınıyor" dedi.
Mumcu: Vekillerimize katılmamalarını öneriyorum
ANAVATAN Genel Başkanı Erkan Mumcu da açıklamasında "vekillerimiz serbest ama katılmamalarını öneriyorum" diye konuştu.
CHP Meclis'in cumhurbaşkanını seçmek için toplantı yeter sayısının 367 olması yönündeki ısrarını sürdürüyor. CNN Türk'ün haberine göre, CHP Anayasa Mahkemesi'ne başvurmak için iki ayrı dosya hazırlıyor.
Bunlardan ilkinde, CHP cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk tur oylamasında, Genel Kurul'da 367 milletvekili bulunmazsa oylama tutanağını alarak Anayasa Mahkemesi'ne gidecek.
İkinci dosyaysa, cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı olma niteliklerini taşımadığı iddiasını içeriyor.
Erdoğan: Oylamaya katılmak vatandaşlık görevi
Başbakan Erdoğan cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili grup kararı alınamayacağını söyledi ve CHP'ye tepki gösterdi : "Oylamaya katılmak bir vatandaşlık görevidir. Tüm milletvekillerini oylamaya katılmaya çağırıyorum".
Gül: Oy vermeyene de saygım var
11. Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül, herkesin oyu ve tercihinin ayrı olduğunu ifade ederek, "Oy verir vermez, girer girmez... Bunların hepsine saygım vardır" dedi .
Çiçek milletvekillerine tehdit iddialarından sözetti
Adalet Bakanı Cemil Çiçek, cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili kimi bağımsız milletvekillerine 'yarın meclise gitmeyin, bu vatana ihanet olur, evlat acısı çekmek istemiyorsanız' biçiminde tehdit mesajları geldiğini bildirdi .
Cemil Çiçek, cumhurbaşkanlığı seçiminde 367 çoğunlukla ilgili sorular üzerine, konuya hukuk açısından bakılması durumunda bir sorun olmadığını söyledi.
96. ve 102. maddeler ne diyor?
Anayasa'nın 96. maddesi şöyle diyor:
"Anayasada, başkaca bir hüküm yoksa, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının en az üçte biri ile toplanır ve toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile karar verir; ancak karar yeter sayısı hiçbir şekilde üye tamsayısının dörtte birinin bir fazlasından az olamaz."
102. maddeyse şöyle:
"Cumhurbaşkanı, Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tamsayısının üçte iki çoğunluğu ile ve gizli oyla seçilir. Türkiye Büyük Millet Meclisi toplantı halinde değilse hemen toplantıya çağrılır.
"Cumhurbaşkanının görev süresinin dolmasından otuz gün önce veya Cumhurbaşkanlığı makamının boşalmasından on gün sonra Cumhurbaşkanlığı seçimine başlanır ve seçime başlama tarihinden itibaren otuz gün içinde sonuçlandırılır. Bu sürenin ilk on günü içinde adayların Meclis Başkanlık Divanına bildirilmesi ve kalan yirmi gün içinde de seçimin tamamlanması gerekir.
"En az üçer gün ara ile yapılacak oylamaların ilk ikisinde üye tamsayısının üçte iki çoğunluk oyu sağlanamazsa üçüncü oylamaya geçilir, üçüncü oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğunu sağlayan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur. Bu oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu sağlanamadığı takdirde üçüncü oylamada en çok oy almış bulunan iki aday arasında dördüncü oylama yapılır, bu oylamada da üye tamsayısının salt çoğunluğu ile Cumhurbaşkanı seçilemediği takdirde derhal Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimleri yenilenir.
"Seçilen yeni Cumhurbaşkanı göreve başlayıncaya kadar görev süresi dolan Cumhurbaşkanının görevi devam eder." (NZ/AÖ)
Bu haberi Nilüfer Zengin ve Ayça Örer düzenledi. Habere Kemal Özmen katkıda bulundu.