Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, internete hükümet engellemelerini öngören yeni internet yasasını onayladı.
Söz konusu yasayla ilgili sosyal medya üzerinden kendisine çok sayıda mesaj iletildiğini ve özellikle iki noktada itirazların yoğunlaştığını, bu noktalardaki sakıncaların kendisinin de farkında olduğunu dile getiren Gül, Twitter hesabından yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Nitekim, hükümetimizle temasa geçip bu iki noktaya ilişkin düşüncelerimi paylaşmış ve bunların düzeltilmesini istemiştim. Memnuniyetle görüyorum ki iki maddeyle ilgili kaygılar yarın yeni bir yasal düzenlemeyle giderilecek.
“Bu düzenlemenin süratle gerçekleşmesine fırsat vermek için Macaristan'dan döner dönmez önümdeki yasayı onayladım. Hükümetimiz ve siyasi partilerimize gösterdikleri anlayıştan ötürü teşekkür ederim.”
Hangi iki madde değişecek?
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan bugün Meclis'teki partilerin gruplarıyla yaptığı görüşmeden sonra iki maddede düzenlemeye gideceklerini söylemişti.
Buna göre,
* Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) bir içeriği engellediğinde 24 saat içerisinde mahkemeye başvurmak zorunda. Aksi halde içerik yeniden yayına girecek. Cumhurbaşkanı Gül'ün onayladığı yasada TİB herhangi bir yargı kararı olmaksızın süresiz olarak içerik engelleme yetkisine sahip.
* TİB, Erişim Sağlayıcıları Birliği'nin iki yıl boyunca tutmakla yükümlü olduğu kullanıcıların internet trafik verilerine mahkeme kararı olmaksızın erişemeyecek. Halihazırdaki kanunda TİB'in gerekçe, süre yahut yargı kararı gerekmeksizin bu bilgilere erişim hakkı var.
Bakan Elvan bu düzenlemelere ilişkin yasa değişikliğini yarın önereceklerini söyledi.
(EKN/ÇT/EA)
* Yeni internet yasaklarını aşma kılavuzu için tıklayınız