Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk tur oylamasında hiçbir aday seçilebilmek için gerekli 367 oyu alamadı.
Adalet ve KAlkınma Partisi'nin (AKP) adayı Abdullah Gül 341 oy aldı. Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) adayı Sabahattin Çakmakoğlu 70, Demokratik Sol Parti'nin (DSP) adayı Tayfun İçli 13 oy aldı. 23 boş, bir geçersiz oy çıkan ilk tura toplam 448 üye katıldı.
İkinci tur oylama 24 Ağustos Cuma günü yapılacak.
Birinci tur hızlı ve sakin geçti
TBMM Başkanı Köksal Toptan saat 15.00'de Genel Kurul toplantısını açtı. Yoklama sonunda Toptan, Anayasa'nın öngördüğü 367 milletvekilinin üzerinde bir sayının Genel Kurul'da bulunduğunu açıkladı ve çalışmaları başlattı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, oturum öncesi cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül'le Meclis'te bir araya geldi. AKP grup başkanvekilleri ve bazı bakanların da katıldığı görüşme yaklaşık yarım saat sürdü. Görüşmenin ardından Erdoğan ve Gül Genel Kurul Salonu'na geçti.
Toptan açılış konuşmasında "Pekçok kararlar almış bulunan yüce Meclis bugün yine tarihi bir görev yapmak üzere toplandı. Devletin, milletin birliğini temsil edecek cumhurbaşkanımız siz değerli milletvelilleri tarafından 11'inci kez seçilecek. Demokrasiyle taçlanan cumhuriyet temel özelliklerini koruyarak ilelebet yaşayacak" dedi.
Oylar aşağı yukarı belliydi
CHP oylamadan önce Meclis Genel Kurulu oturumlarına katılmayacağını, MHP katılacağını açıklamıştı.
Demokratik Toplum Partisi (DTP) Meclis Genel Kurulu oturumlarına katılacağını ancak Gül'e oy vermeyeceğini, Özgürlük ve Dayanışma Partisi'nin (ÖDP) tek temsilcisi İstanbul milletvekili Ufuk Uras Parlamento'ya gireceğini ama Abdullah Gül'e "olumsuz oy vereceğini"belirtmişti.
Büyük Birlik Partisi'nin (BBP) tek temsilcisi Muhsin Yazıcıoğlu Meclis Genel Kurulu oturumlarına katılacağını, Gül'e oy vereceğini bildirmişti.
Oylama sırasında CHP Ankara milletvekili Yılmaz Ateş Cnn Türk televizyonuna verdiği söyleşide AKP'nin uzlaşma arama sözü verdiğini ancak buna rağmen Erdoğan'ın sözünü tutmadığını belirtti.
Yılmaz "Sözünü tutmayan bir Başbakanla muhatap olmak üzücü. Grup başkanvekili seçer gibi cumhurbaşkanı seçen anlayışla biz uyum sağlayamayız. Biz TBMM'yi boykot etmiyoruz. Hayır demek de tepkidir ama katılmamak ayrı bir tepkidir" dedi.
Cumhurbaşkanı seçilebilmek için ilk iki turda en az 367 oy almak gerekiyor. Üçüncü turda ise TBMM üye tam sayısının salt çoğunluğunun (276) oyunu almak cumhurbaşkanı seçilmek için yeterli olacak. Abdullah Gül'ün üçüncü turun yapılacağı 28 Ağustos'ta seçilmesi bekleniyor.
Gül 22 Temmuz'dan sonra kendi adaylığını sunmuştu
Gül seçimden üç gün sonra (25 Temmuz) yaptığı açıklamada, cumhurbaşkanlığına aday olup olmayacağına dair kendisinden net bir açıklama isteyen gazetecilere, "Temmuz ayının ortasında Meclis cumhurbaşkanını seçemediği için seçime gidildi" hatırlatmasında bulunmuş ve aday olacağını ima etmişti.
AKP 24 Nisan'da cumhurbaşkanı adayını Dışişleri Bakanı Abdullah Gül olarak belirlemişti.
Genelkurmay, hem 12 Nisan'daki basın toplantısında hem de 27 Nisan'daki "e-muhtıra"da, Gül'ün adaylığından memnun olmadığını açığa vurmuştu. (NZ)