* Fotoğraf: Utku Ucrak - Ankara / AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, bugün düzenlenen Masumiyet Karinesi ve Lekelenmeme Hakkı Sempozyumu’nda “hukukun üstünlüğü” vurgusu yaptı.
Geçmişten ders çıkarmanın gerektiğini, hukuk devleti ilkesinin demokrasi açısından hayati bir öneme sahip olduğunu belirten Bakan Gül, “Bizim rehberimiz hukuktur, bizim rotamız hukuktur, bizim kılavuzumuz hukuktur. ‘Biz yapalım hukuk arkadan gelsin’ değil, hukuk önden yürüsün biz ona göre kendimizi ayarlayalım anlayışı içerisindeyiz” diye konuştu.
Soylu “Mahkeme kararı arkamızdan gelsin” demişti
Gül’ün bu sözleri sosyal medyada, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yanıt olarak değerlendirildi.
Süleyman Soylu geçen hafta muhtarlara şöyle seslenmişti:
“Metruk ve terk edilmiş binalardan mahallelerimizi kurtarmak zorundayız. Metruk binalarda uyuşturucu kullanılıyor. Muhtarlar diyor ki ‘Mahkeme kararı var yıkamıyoruz.’ Ya arkadaş sen gece yık, mahkeme kararı bizim arkamızdan gelsin. Kim yıktı biz nereden bilelim ya!”
“Masumiyet karinesi ve lekelenmeme hakkı”
Hukuk devletinin ahlaki özünün insan onuruna duyulan saygı, ona verilen önem ve sağlanan korumada bulunduğunu kaydeden Gül, tüm insanların bu saygı, önem ve koruma noktasında eşit olduğunu belirtti ve bu hassasiyetin en temel göstergelerinin masumiyet karinesi ve lekelenmeme hakkı olduğunu bildirdi.
Kimsenin kimseye çamur atma özgürlüğü bulunmadığını dile getiren Gül, “84 milyon vatandaşımızın dünya görüşü, yaşam tarzı, mezhebi, meşrebi, etnik kimliği ne olursa olsun şerefi, onuru, itibarı devlete emanettir. İnsanın lekelenmeme hakkı da bütün insanlığın hakkıdır” dedi.
AYM Başkanı’ndan “siyasi polemik” vurgusu
Sempozyuma, Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Danıştay Başkanı Zeki Yiğit, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ve yargı mensupları katıldı.
Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan da yaptığı konuşmada, “Yasama ve yürütme mensuplarının da yargıyı etkilemeye veya itibarsızlaştırmaya yönelik söz tutum ve davranışlardan uzak durması gerekir” dedi.
Arslan, yargı mensuplarının yargıyı polemik içerisine çekebilecek davranışlardan uzak durması gerektiğini söyledi:
“Hakim ve savcılarımızın anayasal ve yasal yetkilerini aşabilecek ve yargıyı siyasi polemik içerisine çekebilecek söz, tutum ve davranışlardan kaçınması gerekir. Hepimize düşen, hüküm verirken giydiğimiz cübbelerin mehabetine, vakarına uygun şekilde davranmaktır.” (AS)