Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Diyarbakır ziyaretinde görüştüğü Diyarbakır Barosu Başkanı Sezgin Tanrıkulu, Gül'ün Kürt sorununu bildiğinin görüldüğünü, ama sorunun çözümü için bir proje beklediklerini kendisine söylediğini bianet'e aktardı.
Gül'ün Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki beş ile gitmeyi tercih ettiği ilk gezisinin son durağı Diyarbakır'dı.
Tanrıkulu da, dün (13 Eylül) Gül'le Şırnak'ta görüşen Demokratik Toplum Partisi (DTP) milletvekili Hasip Kaplan'ın da Türkiye'nin en temel sorunu diye niteledikleri Kürt sorunuyla ilgili Gül'den beklentinin "sözden çok icraat" olduğunu söyledi.
Tanrıkulu, 1991'den beri cumhurbaşkanlarının, başbakanlarının Kürt sorunuyla ilgili adlandırmaları, tanımları yaptıklarını ama çözüm için adım atılması gerektiğini Gül'e de ifade ettiğini söyledi.
"Türkiye'de hangi okulda, hangi sınıfta olursanız olun, matematik dersine hep kümelerle başlar, hep başa dönersiniz.. Sayın Cumhurbaşkanına bu örneği vererek 'Yeniden başa dönmeyelim, artık bir çözüm programının ortaya konması gerek' dedim."
"Gül dökülen kan, gözyaşı canımızı acıtıyor, dedi"
Tanrıkulu, Gül'ün " Kime ait olursa olsun, dökülen kan, gözyaşı bizi üzüyor, canımızı acıtıyor" dediğini, bu sözün de sorunu bildiğine dair bir gösterge olduğunu söyledi.
Gül'ün sivil toplum örgütü temsilcileriyle toplantısının sonunda yeni bir dönemin başlangıç olanağından, üç dört yıl içinde sorunlarını çözmüş bir ülke olmaktan söz ettiğini, aktaran Tanrıkulu, anayasayla ilgili konuştuklarını da bildirdi.
"Cumhurbaşkanına bu toplumu bu devletle barıştırmakta, demokrasiyi yeniden inşa etmekte ön açıcı olabileceğini söyledik.. Yeni anayasa tartışmalarından da söz ettik. Katılımcı, eşitlikçi, özgürlükçü bir anayasanın sorunun çözümüne katkıda bulunacağını söyledik."
Ancak Tanrıkulu, anayasa paketinden önce ifade özgürlüğünü sağlayacak bir paketin geçirilmesi gerektiğini de Gül'e aktardığını söyledi. "Anayasa tartışmalarının daha iyi yapılabilmesi için bunun gerçekleşmesi, Ceza Yasası'ndaki, Terörle Mücadele Yasası'ndaki ifade özgürlüğünü engelleyen maddelerin ortadan kaldırılması gerek."
Kaplan: İyimser bir hava oluştu
Gül'le Şırnak'a uğradığı sırada görüşen Kaplan da, cumhurbaşkanının "yıllardır ihmal edilmiş" beş ili Van, Hakkari, Siirt, Şırnak ve Diyarbakır'ı ziyaret etmesinin dikkat çekici olduğunu düşünüyor.
bianet'in görüştüğü Kaplan "Buralara en son Özal gelmişti. Irak sınırında 250 bin asker varken, çatışmalar sürerken, anayasa tartışılırken bu ziyaret kanımca önemli" dedi.
Kaplan Gül'ün cumhurbaşkanı olduktan sonraki ilk konuşmasında "farklılıklarımız zenginliğimizdir" dediğini anımsattı; kalkınma, eğitim, kültür konularının konuşulduğunu ama esas olanın çatışmaların durdurulması, halkın beklentisinin de bu olduğunu Gül'e aktardıklarını söyledi.
"Tek bir ziyaretten doğrudan sonuç beklemek doğru değil. Ama iyimser bir hava oluştu." (TK)