Taşeron firmasının taahütnamesini imzalamadığı için işten çıkarılan ve sekiz gündür tam gün oturma eylemi yapan Güllü Hanoğlu'na destek için Dev-Sağlık İş basın açıklaması yaptı.
Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sekiz yıldır Ortopedik Klinik sekreteri olarak çalışan Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (DEV Sağlık-İŞ) İşyeri temsilcisi Güllü Hanoğlu taşeron firma "Atlas Sağlık ve Sosyal Hizmetler Ticaret Sanayi Limited Şirketi" tarafından 8 Nisan'da işten çıkarıldı.
Hanoğlu, sekiz gündür hastanenin başhekimlik binası önünde tam zamanlı oturma eylemi yapıyor.
Dev Sağlık-İş üyeleri, Taksim tramvay durağından "Susma haykır, taşerona başkaldır", "Sağlıkta taşeron ölüm demektir" sloganları eşliğinde Taksim Eğitim Hastanesi'ne yürüdü.
"Bu direniş taşeronlaşmaya karşı"
Grubu hastanede hemşire, temizlik görevlisi, doktor, hemşire ve birçok hastane görevlisi alkışlarla karşıladı.
Hastanede imzalatılmak istenen taahütnamede, taşeron işçilerin daha önce çalıştığı süre boyunca kıdem, ihbar tazminatları haklarından vazgeçmeleri isteniyor.
Hanoğlu yaptığı konuşmada, sendikalılığın yasal bir hak olduğunu ve taşeronlaşmaya karşı direnişini sürdüreceğini söyledi.
"Burada tam gün ve süresiz başlattığım direniş, taşeron şirketler aracılığıyla yok sayılan işçilerin direnişdir. Sendikalı olma hakkımıza, adil ve eşit yaşama isteğimize karşı yapılan baskılara karşı çıkma direnişidir."
"Asıl sorumlu Sağlık Bakanlığı"
Dev-Sağlık-İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu asıl sorumlunun taşeron firma değil, ona bu cesareti veren Sağlık Bakanlığı olduğunu söyledi.
"Sağlık emekçisinin asıl işvereni taşeron değil hastane yönetimidir. Emekçinin kıdem tazminatı dahil tüm haklarını gasp eden taşeron firma böyle bir şeye cesaret etme gücünü, başta hastane yönetimi olmak üzere, il sağlık müdürlüğü ve bakanlıktan alır."
"Kıdem tazminatı esnek çalışmadan bağımsız tartışılamaz"
Çerkezoğlu, kıdem tazminatı fonunun konuşulduğu bugünlerde, bu konunun esnek çalışma, kayıt dışı istihdam, taşeronlaşma sistemi ele alınmadan konuşulamayacağını söyledi.
"Devlet önce kamu kuruluşu olan hastanelerdeki taşeronlaşmayı kaldırsın. Kıdem tazminatının tartışılacağı yer bu çadırdır."
Türk Tabipler Birliği (TTB) Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Demirdüzen, "Hakları için mücadele eden Güllü'nün direnişi taşeronlaşma sisteminden mağdur milyonların itirazıdır" dedi.
Hasta yakını Emine Çiftçi, "Güllü, bize çok yardım etti, onun hastanede kalmasını istiyoruz" dedi.
"Hastane çalışanlarından tam destek"
bianet'e konuşan ve ismini vermek istemeyen bir hemşire, "Sekreter kliniğin bel kemiğidir. Güllü de çok başarı bir çalışandır. Taahütnameyi imzalamadı diye işten çıkarılması kabul edilemez. Hastanenin yüzde sekseni onun yanındadır. Ancak idare 'o benim çalışanım değil' demeye devam ediyor" dedi.
Güllü Hanoğlu'na desteğe Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB), Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonları (KESK), Halkevleri, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Türkiye Komünist Partisi (TKP) temsilcileri katıldı. (NV/ŞA)
*Haberin videosu için tıklayın.