Pazar yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda Cumhur İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 52,16 oy oranıyla kazanırken, Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 47,84 oy alabildi.
Guardian: Kürtlere siyasi baskı ve taciz sürecek
The Guardian'da Erdoğan'ın zaferi üzerine yayınlanan "Birliğin değil, kutuplaşmanın zaferi" başlıklı makalede şu ifadeler yer aldı: "Türkiye'nin cumhurbaşkanı iktidarda üçüncü on yılına girerken, böl ve yönet için geniş yetkilerini kullanmaya devam edecek. Giderek militarize olan 'terörle mücadele' ortamında, ülkenin oldukça büyük Kürt nüfusuna yönelik siyasi baskı ve taciz devam edecek."
"En büyük kaybeden Türk demokrasisi oldu"
"Artık herkes, cumhurbaşkanı tarafından zorlanan anayasa değişikliklerinin kontrol ve dengeleri aşındırdığı ve potansiyel olarak tek adam yönetimi çağını başlattığı bir ülkede gelecek için korkacak. Son derece kutuplaşmış ülkede, Pazar gecesinin en büyük kaybedeni Türk demokrasisi oldu."
Reuters: Kılıçdaroğlu sorularla karşı karşıya
Reuters'ta "Kılıçdaroğlu, Erdoğan'a seçim kaybının ardından hararetle karşı karşıya" başlıklı haberinde "Kılıçdaroğlu, liderliği ve Mart 2024'te yapılacak yerel seçimler öncesinde sert bir muhalefet ittifakını korumanın zorluğu hakkında sorularla karşı karşıya" denildi.
AP: Denge politikası, muhtemelen sürecek
Associated Press (AP) ise yeni yetkiyi güvence altına almasıyla, Erdoğan'ın muhtemelen hem Batı hem de Rusya ile yakınlaşmaya devam edeceği yorumunda bulundu. Haberde şu ifadeler dikkat çekti: "İsrail, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan da dahil olmak üzere birçok bölgesel güçle yaşanan gerginliklerin ardından Erdoğan'ın Orta Doğu ülkeleriyle ilişkileri normalleştirmeye yönelik son çabalarını sürdürmesi muhtemel."
CNN: Erdoğan siyasi kariyerinin en büyük sınavını atlattı
CNN ise "Erdoğan siyasi kariyerinin en büyük sınavını atlattı. Sırada ne var?" başlıklı haberinde "İki turdaki seçim sonuçları, ülkenin artan kutuplaşmasını gösteriyor. Seçim sonuçları, Erdoğan sonrası bir dönemin Türkiye'yi Batı'daki geleneksel müttefiklerine geri döndüreceğini ümit eden Batılı müttefikler için de bir darbe olabilir" denildi.
NYT: Seçim özgür ama adil değil
The New York Times'taki makalede, "Deprem ve enflasyon dahil olmak üzere krizler, Erdoğan'ın yeniden seçilmesini engellemedi. Gücünü oyun alanını eğmek için kullandığı için seçim özgür ama adil değil olarak görüldü" ifadeleri yer aldı.
NPR: Ülkenin istikrarına tehditler savurarak kazandı
ABD merkezli bağımsız radyo NPR'deki haberde şöyle denildi: "Kavgacı popülizmi ve gücünü pekiştirmek için ülke yasalarını yeniden şekillendirmesiyle tanınan Erdoğan, şimdi bir başka beş yıllık dönemi ve ülkenin gidişatı ve demokrasiyle ilgili süregelen endişeleri bekliyor. Erdoğan, ülkenin istikrarına yönelik tehditler savurarak oy kazandı."
Haaretz: Erdoğan siyasi zayıflığının farkında
İsrail merkezli Haaretz gazetesindeki "Erdoğan, şimdi daha önce görülmemiş krizlerle yüzleşmek zorunda" başlıklı makalede, "Siyasi zayıflığının farkında olan Erdoğan'ın ekonomik çöküş için kendisinden başka suçlayacak kimsesi yok. Sonunda yerinden kıpırdayıp Türkiye'nin çok yüksek enflasyon oranlarıyla ciddi bir şekilde mücadele edecek mi?" diye soruldu.
FT: Türk lirasında bir yılın en büyük değer kaybı
Financial Times'taki analizde Türk lirasının neredeyse bir yılın en büyük değer kaybını yaşadığı belirtilerek, "Ekonomistler Erdoğan'ın 'sürdürülemez' politikaları konusunda uyarıda bulundukça Türk lirası zayıflıyor" ifadeleri yer aldı.
Le Monde: Ortadoğu'ya göre zafer, statükonun garantisi
Le Monde'nin seçim sonuçlarını Orta Doğu'yla ilişkilendirdiği haberinde, "Ortadoğu, Erdoğan'ın zaferini bölgesel statükonun garantisi olarak selamlıyor. Erdoğan, Katar ve İslamcı hareket Hamas gibi eski müttefiklerinden ve himayesindeki ülkelerden ve ilişkilerinin uzun süredir kaotik olduğu Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve İsrail'den tebrik mesajları aldı" denildi.
(NT)