ABD'nin denetimindeki askeri üsse 14 Haziran'da girmek isteyen "Los Angeles Times" gazetesinden Carol J. Williams, "Miami Herald" gazetesinden Carol Rosenberg, "Charlotte Observer" gazetesi muhabiri Michael Gordon ve fotoğrafçısı Todd Sumlin'e, Pentagon kararıyla yasak geldi.
Daha önce üç tutuklunun 10 Haziran'da intihar etmesini haberleştiren gazeteciler, askeri üsten ayrılmak zorunda kaldılar.
"Haberciler Guantanamo'ya rahatça girebilmeli"
Bu son yasaklama kararının uluslararası kamuoyunun Guantanamo'da daha şeffaf olmasını beklediği Bush Yönetimi'ni daha da güvenilmez kıldığını bildiren Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, Pentagon kararını kınadı ve habercilerin Guantanamo'ya rahatça girebilmelerinin sağlanmasını talep etti.
İki Suudi ve bir Yemenli tutuklu intihar ettiği gün Michael Gordon ve Todd Sumlin isimli gazeteciler, gazetelerinin merkezinin bulunduğu Kuzey Carolina kökenli olan Askeri üssün yetkililerinden Albay Mike Bumgarner'in biyografisini yapmak için Guantanamo'daydılar.
Los Angeles Times: Muhabirlerimiz izinli çalışıyordu
Carol J. Williams ve Carol Rosenberg ile diğer sekiz gazeteciyse, aynı gün Etiyopyalı bir tutuklunun duruşmasını izleyeceklerdi. Ancak intiharlar yaşanınca hem duruşma ertelendi hem de gazetecilerin üsse girişleri yasaklandı.
Bu arada "Los Angeles Times" gazetesi, Williams ve Rosenberg'in Deniz Kuvvetleri'nden Amiral Harry Harris Jr'in izniyle üsse gittiklerini, 11 Haziran'dan itibaren bu intiharların olası sonuçları üzerinde araştırma yapmak ve aralarında Güney Komutanlıktan John Craddock ile röportaj yaptıklarını bildirdi.
Aylık "Editor & Publisher" yayınına açıklama yapan Pentagon Sözcüsü Jeffrey D. Gordon ise, Michael Gordon isimli muhabirin kaleme aldığı haber tartışmalı da olsa, gazetecilere getirilen yasağın, yaptıkları çalışmalarla ilgisi bulunmadığını savundu.
"Bütün askeri personel intiharları soruşturuyor"
Sözcü, birçok yayın kuruluşunun muhabirlerine üsse girme izni verilmediği taktirde kendilerine dava tehdit ettiğini ve bazı medya kuruluşlarına ayrıcalık tanındığını ileri sürdüklerini bildirdi.
Yasak kararının "tarafsızlık ve hakkaniyetin göstergesi" olduğunu ileri süren diğer bir Pentagon Sözcüsü Cynthia Smith de, tüm medya kuruluşlarına üsteki cezaevine girme izni vermelerinin mümkün olmadığını, buradaki askeri personelin intiharları soruşturmaya ve cezaevi güvenliğine yoğunlaştığını söyledi: "Büyük sayıda gazeteciyi burada ağırlamak şu anda mümkün değil."
ABD, bundan önce de bir çok defa gazetecilerin Guantanamo Üssü'nde haber yapmalarına "güvenlik" gerekçesiyle engel koymuştu. Gazetecilerin yürütülen soruşturmalarla ilgili soru sormalarına engel Ekim 2003'te kaldırılmıştı. (EÖ/AD)