Galatasaray Üniversitesi'ndeki Eğitim-Sen'li çalışanlar, son birkaç ay içinde üniversitede yapılması planlanan üç konferansın gerek konuşmacıların seçimi gerekse medyada çıkan haberler nedeniyle rektörlük tarafından iptal edilmesine tepki gösterdi.
Hatırlanacağı gibi Galatasaray Üniversitesi'nde Sebahat Tuncel'in de konuşmacı olduğu 5-6 Ekim'de yapılacak "Cinsiyet Eşitliğinin İnşası" konferansı için rektörlük "Sebahat Tuncel'i konferanstan çıkarın, ya da iptal ederiz" demişti. Düzenleyicilerin Tuncel'i konuşmacılardan çıkarmaması üzerine konferans iptal olmuştu.
Üniversite çalışanları yaptıkları açıklamada, daha önce de iki konferansın benzer gerekçelerle iptal edildiğini belirterek "vahim akademik özgürlük ihlallerinden" rahatsız olduklarını dile getirdi.
"İnsel, İnceoğlu, Tarhanlı, Korkut'u çıkarın"
Açıklamaya göre, Toplumsal Araştırmalar Merkezi (TAM) bünyesinde Adalet Bakanlığı'nın izni ile yürütülen "Türkiye'de Kadın Suçluluğu ve Cezaevinde Kadın Olmak" konulu araştırma projesi kapsamında üniversitede 3-4 Ekim'de konferans yapılması planlanıyordu.
TAM ve Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği'nin düzenleyeceği konferansa, Doğuş, Bilgi, Maltepe ve Sabancı üniversiteleri, Meclis'te grubu bulunan siyasi partiler, cezaevi üzerine çalışan sivil toplum örgütleri ve medya temsilcilerinin katılması planlanıyordu.
"Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetiminde Sivil Toplumun ve Üniversitelerin Rolü" konulu konferansın izni aylar önceden alındı.
Ancak Rektörlük 6 Eylül'de Prof. Dr. Ahmet İnsel, Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, Prof. Dr. Yasemin İnceoğlu ve Doç. Dr. Levent Korkut'tan oluşan oturum başkanlarının değiştirilmesini aksi takdirde toplantının yapılmasına izin verilmeyeceğini belirtti. Ve toplantı iptal oldu.
Akit yazdı, toplantı iptal
Yine birkaç ay önce ise, Merkezi Londra'da bulunan Demokratik Gelişim Enstitüsü (DPI) 28 Nisan'da yapılması öngörülen "Çatışmalarda Medyanın Rolü" başlıklı kapalı toplantı için Galatasaray Üniversitesi'nden yer talep etti.
Üniversite, çeşitli partilerden milletvekili, akademisyen ve yazarların katılımcı olacağı toplantı için yer tahsis etmeyi kabul etti. Ancak Akit gazetesi söz konusu toplantıyı "PKK toplantısı" olarak lanse etti.
Bu haberden sonra Rektör gazeteyi arayarak toplantının ve DPI'nin bu bağlantısını bilmediğini ve toplantıya katılmayacağını bildirdi. Bunun üzerine düzenleyiciler tarafından toplantının yerinin değiştirilmesi kararlaştırıldı.
"Akademik özgürlük kısıtlanıyor"
Açıklamada, Rektörlüğün bu üç etkinlikteki keyfi ve ayrımcılık içeren tavrının akademik özgürlüğümü kısıtlayan bir nitelik taşıdığı belirtilerek idarenin bu tutumu kınandı.
"Üniversite idaresinin katılımcıların siyasi görüşü, etnik kimliği gibi unsurlardan hareketle bilimsel faaliyetlerimize müdahale etmekten bir an önce vazgeçmesini diliyoruz. Üniversitede özgür düşünceye ve farklı görüşlerin tartışılmasına, sadece bilimin ve üniversitenin değil, toplumun da ihtiyacı olduğunu hatırlatmak istiyoruz." (NV)