Galatasaray Üniversitesi'nin hakemli dergisi İleti-ş-im'in son sayısı çıktı. Doç. Dr. Nilgün Tutal'ın editörlüğünü yaptığı bu sayıda yazarlar pazarlama iletişimini farklı açılardan inceliyor ve gerçek olan ile temsili olan arasındaki ilişkiyi irdeliyor.
Yılda iki kez çıkan ve Türkçe, İngilizce ve Fransızca makalelere yer veren dergide yer alan yazılar şöyle:
Derginin ilk yazısı "Doğrudan Pazarlama Reklamlarının Etkisi"nde, Doç. Dr. Nurhan Babür Tosun doğrudan pazarlamanın bütünleşik pazarlama iletişimindeki önemini vurguluyor ve doğrudan pazarlama reklamlarının üniversite öğrencileri üzerindeki etkisini inceliyor.
Ar. Gör. Barış Kara ve Ar. Gör. R. Gülay Öztürk'ün yazdığı "Etnik Pazarlama ve Reklamcılık"ta, hedef kitlelerin kültürel kimliklerine seslenmenin reklam sektöründeki önemi, etnik pazarlama ve reklamcılığın dünyadaki gelişmesini inceleyerek tartışılıyor. Makalede yabancı ülkelerde yaygın olan etnik reklamcılığın Türkiye'de birkaç istisna dışında uygulanmamasının da üzerinde duruluyor.
"Odak Grup Yönetimi: Uygulamacılar Açısından Bir Değerlendirme" adlı makalede Ar. Gör. Şafak Şahin, Yrd. Doç. Dr. Kemal Suher ve Prof. Dr. Ali Atıf Bir, reklam ajanslarının ve araştırma şirketlerinin odak grup yönetimi konusundaki tutumları inceliyor, bu iki sektörün tutum farklarını ortaya koyuyor.
Doç. Dr. Süreyya Çakır, "İmaj, Gösteri ve Tüketim Toplumunun Eleştirel Analizi: İmaj Katili" adlı makalesinde, medya tarafından üretilen gerçekliğin nesnel gerçeklerin yerine geçtiğini vurguluyor. Bu çerçevede yazar inceleyerek, "imge ve simülasyon sistemlerine yaslanan tüketim çağının Behiç Ak'ın İmaj Katili adlı oyun metininde nasıl temsil edildiğini" inceliyor.
Yrd. Doç. Dr. Sibel Çelik Norman'ın İngilizce yazdığı "Gerçekle Yakın İlişkiler: Mike Leigh Filmleri" adlı makalede, İngiliz yönetmen Mike Leigh'in filmleri inceleniyor. Yazar yönetmenin çalışmalarına sürekli olarak yöneltilen eleştirileri de tartışıyor: "alt sınıf karakterlere yönelik gözle görülür alçakgönüllü bir tavır, kadın karakterlerde stereo tip kullanımına yönelik eğilim ve hikâyelerin içinde var olan daha geniş politik konulara yönelik ilgisizlik."
Derginin bildiri kısmında ise Yrd. Doç. Dr. Nebahat Akgün Çomak ve Yrd. Doç. Dr. Elgiz Yılmaz'ın "Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye'nin İtibar Sembolü Olarak Lale Figürü: Kültürlerarası Siyasi Kimlik Geçişine Göstergebilimsel Bir Yaklaşım" adlı makalesi yer alıyor. Yazarların Amsterdam'da 13. Uluslar arası İtibar ve Güç Konferansı'nda sundukları bu bildiride, Osmanlı'dan bu yana Türkiye'de özel bir yere sahip olan lale simgesi, siyasi kimlik bağlamında üstendiği iletişimsel ve kültürlerarası rolü söz eylem kuramına dayandırılarak inceleniyor.(ÇT)
* Dergiye ulaşmak için 0212 227 44 80 numaralı telefonu arayabilirsiniz.