Galatasaray Üniversitesi Rektör asistanının imzasıyla, erasmus öğrencilerine herhangi bir eyleme katılmamaları için uyarı maili yollandı.
"Size yardımcı olmayız" dendi
Metinde erasmus öğrencilerinin Türkiye’de misafir olarak bulunduğu ve buradaki Türklerle aynı haklara sahip olmadıkları belirtilirken, "Burada bulunma durumumuzun sınırlarında kalmak zorundayız. Bazılarının empatik hareketlere, tüm detaylarını anlayamayacak olsalar da bazı durumları adaletsiz buldukları için katılmalarını anlıyorum" denildi.
Rektörlük aynı metin içinde, "Daha önceden de söylediğim gibi biz burada misafir olarak bulunuyoruz ve eğer uygunsuz hareketlerde bulunursak hakkımızda olumsuz kararlar verilebilme ihtimali var. Sizi Türkiye’deki özellikle de Galatasaray Üniversitesi’ndeki herhangi bir protesto ya da karşı çıkma amaçlı eyleme katılmamaya davet ediyorum. Size yardımcı olamayacağımız bir pozisyona düşmemenizi temenni ederim" ifadeleri kullanıldı.
"Utanç verici"
Bu konuda görüştüğümüz Galatasaray Üniversitesi’nde okuyan bir erasmus öğrencisi gelen maille şok olduğunu vurgularken, "Ben ilk anda bir güvenlik uyarısı olduğunu düşünmüştüm fakat eylemlere katılmamamız konusunda ısrar ediliyor. Kötü sonuçlar doğurabilir diyerek tam tehdit olmasa da bir uyarı yapılıyor. Bu mail sebebiyle haberdar olduğum bir eyleme katılmamam söz konusu değil. Bize bu şekilde davranılması kesinlikle utanç verici" dedi.
"Paris saldırılarına sessiz mi kalacağız?"
İşçilerin kötü çalışma koşulları konusunda eylemlere katılan bir diğer erasmus öğrencisi ise, dünya genelindeki saldırılara karşı acılı insanların bir şey yapmadan duramayacağını belirterek "Bu mail skandal. Mailde rektörlüğün kaçınılmaz bir ayrım yaptığı görülüyor. Bizim için ‘bu hareketlerin içeriğini anlayamazsınız’ vurgusu yapılmış. Üstelik Paris saldırısında 5 gün sonra geldi mail bana. Bu da kritik. Arkadaşlarımız öldü, Paris saldırılarına sessiz mi kalacağız?" diye konuştu.
Ne olmuştu?
Galatasaray Üniversitesi’nde elektrik teknisyeni Arif Arslan’ın 11 Kasım günü asansör kazasında hayatını kaybetmesinin ardından öğrenciler ve akademisyenler okulda işçi hakları hakkında bir komisyon kurulmasını ve sorumluların ortaya çıkarılmasını talep etmişti.
Öğrenciler, olayı protetso etmek için 4 gün boyunca boykot yapmıştı. Bu eylem de dahil olmak üzere Paris’te hayatını kaybeden insanları anmak için yapılan eyleme de erasmuslu öğrenciler katılmıştı. (FF/NV)