Haberin İngilizcesi için tıklayın
Van Cezaevinden Talat Şanlı ve Taner Korkmaz Temmuz-Ağustos aylarında yaşadıkları hukuksuzlukları derledikleri mektuplarında, Grup Yorum’a destek vermek için yaptıkları 3 günlük açlık grevi nedeniyle idari cezaya maruz kaldıklarını anlattı.
Üç günlük açlık grevi yapan mahpuslar Korkmaz, Mecit Şahinkaya, Akil Nergiz ve Murat Kaymaz’a “hapishane içerisinde ücretli çalıştıkları işten 1 aylığına yoksun bırakma cezası” verildi. Bu ceza, 5275 Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un 38-c maddesinde düzenleniyor.
Böylece mahpuslar, hapishanede çalışırken geçimlerini sağladıkları ve masraflarını ödemek için gereken 1 aylık maaşlarından da yoksun bırakılmış oldular.
Mahpuslar cezaya itiraz etti ancak yaptıkları itiraz Van 1. Ağır Ceza Mahkemesince reddedilerek ceza kesinleşmiş oldu.
Mahpuslara bu cezanın yanı sıra etkinliklerden yoksun bırakma, iletişim ve görüş yasağı gibi farklı cezalar da verildi.
Grup Yorum’un tutuklu beş üyesi, “İdil Kültür Merkezi basılmasın; Grup Yorum üyeleri ‘arananlar’ listelerinden çıkarılsın; konser yasakları kaldırılsın; davalar düşürülsün; tutuklu müzisyenler serbest bırakılsın” talepleriyle süresiz açlık grevinde.
Marksizm ve Gerilla Savaşı yasal ama “sakıncalı”
Talat Şanlı’nın Eylül ayında maruz kaldıkları hukuksuzlukları anlattığı mektubu ise “Yaşadığınız bütün zorluklara rağmen ve bunca can sıkıcı haberlerin ortasında iyi olmanızı diliyoruz” diye başlıyor ve şöyle devam ediyor:
“Biz karşılaştığımız bunca hak gaspına, yıllardır tek kişilik hücrelerde hukuksuzca tutulmamıza ve kitap okuma hakkımıza bile kastedildiği koşullarda halk ve vatan sevgimizle dimdik durmaya devam ediyoruz. İstiyoruz ki sesimiz bu kuyularda boğulmasın.”
Bahsettikleri hukuksuzluklardan bazıları da şöyle:
“Murat Kaymaz’a kardeşi tarafından kargoyla gönderilen ‘Marksizm ve Gerilla Savaşı’ isimli kitap haftalarca bekletilip hapishane idaresince hakkında yasaklama kararı alındı. Yasaklama kararında, ‘Kitabın bütününde gerilla savaşlarının yöntem, stratejik, taktiksel, teknik, taarruz, savunma, arazi koşulları gibi her türlü savaşma yöntemleri anlatılıyor’ ifadeleri yer aldı. Oysa kitap hakkında toplatma kararı yok ve kitapçılarda satılıyor.
“Taner Korkmaz’a başka bir yüksek güvenlikli hapishaneden gönderilen ‘Latin Amerika’da Gerilla Hareketleri’ adlı kitap da aynı gerekçeyle yasaklandı. Bu kitap hakkında da bir toplatma kararı yok. İçinde ‘gerilla’ geçen her kitap keyfi şekilde yasaklanıyor.”
“Yusuf Kenan Dinçer’e kargo ile gönderilen ‘Şehir Gerillasının El Kitabı’ adlı kitabın yasaklanmasına karşı yaptığı itiraz da Van İnfaz Hakimliğince reddedildi. Bu kitap da 1960’dan beri yasal şekilde basılıp dağıtılıyor.” (AS)