Çocuk ve gençlik kitapları özenle seçilmesi gereken bir ciddiyet istiyor. Piyasaya hakim tekelci yayınevlerinin çok renkli, çekici sözcükler, popüler fantastik içerikli kitapları çoğu zaman okumak için okunur. Anlamdan uzak, farkındalık yaratmayan ve en önemlisi de çocuklarda ve gençlerde entelektüel bir birikime katkı sunmayacak kitaplardan sıyrılmak için eser kadar iyi yayınevi de keşfetmek gerekiyor. Alef Yayınevi tarafından basımı yapılan "İstanbul'dan Bağdat'a" otobiyografik çizgi roman, kitaplığınızın hak edeceği ender eserlerdendir diyebilirim. İstanbul'dan, Ankara, Konya, Adana, Antakya, Halep, Antep, Nusaybin, Diyarbakır, Erbil, Kerkük ve Bağdat yolculuğu aklınıza ilk anda ne getirir bilmiyorum ama beni İbn Haldun'un yüzyıllarca önce adını koyduğu "Coğrafya Kaderdir" sözüne götürdü.
Yazar Arnon Yasha Yves Grunberg'in 2010'daki gezi notları ve çizer Hanco Kolk'un eşsiz kalemiyle sadece yarım saatte kendinizi Orta Doğu'nun kısa bir fragmanı içinde bulabilirsiniz.
Sınır, savaş, Halepçe...
Kitapta sınır, savaş, lider, yönetim kavramları arasında hiç olmamış gibi davranılan, hep yasaklı olan, sansürlenen Kürdistan'da bulursunuz kendinizi. Kitap, Kürdistan'ın öyle uzak bir yerlerde falan değil, yanı başımızda, iç içe, binlerce yıl kardeşçe birlikte yaşanılan toprakların bir parçası olduğu ve o parçada yaşanmış acımasız bir katliamın olduğunu hatırlatıyor hepimize. Halepçe Katliamını hatırlatıyor bize, Newroz'u, Ermeni'yi, Hristiyan'ı, göçü, sürgünü yerli yerine oturtturuyor. Tabii ki bu kadar değil, tarih sayfaları arasında dolaşırken günümüzün tanıklarına da denk geleceğiz. Örneğin Ramazan Öztürk'ü tanıyacağız, Anıtkabir'e uğrayacağız...
Halepçe katliamında ölen bir çocuğun hayaletinin seyahat boyunca yazara eşlik etmesi kuşkusuz fotoğrafçı Ramazan Öztürk'ün Halepçe'de çektiği anne-çocuk fotoğrafını aklınızda canlandırıyor. Bir yandan da annesine sürekli cevap vermeye çalışan Grunberg, kaos içindeki Bağdat'a ulaştığında sözleştiği gazeteci arkadaşını bulabilecek midir? Onu Bağdat'a neler beklemektedir? Heyecanlı, sürükleyici, düşündürücü, sorgulayıcı ve bir o kadar da bilgilendirici bu kitabın sayfalarını çevirmeye davet ediyorum. Eser, tarih, coğrafya ve kültür ilişkisini soluksuz bir akışkanlıkta özetliyor. Kitaplıkta sürekli başvurulacak bir belge özelliğini taşıyan eseri sadece gençlerin değil, ebeveynlerin de okumasını öneririm.
Kitap: İstanbul'dan Bağdat'a
Yazan: Arnon Grunberg
Çizen: Hanco Kolk
Çeviri: Gül Özlen
Yayınevi: Alef Yayınevi
Okuma Yaş Grubu: 15 ve üzeri
BİA ÇOCUK KİTAPLIĞI İÇİN TIKLAYINIZ
(SYZ/AÖ)